niedziela, 30 sierpnia 2015

647. Wielki powrót, z dyniowym akcentem









Dyniowe gofry gryczane podane z bananem, borówkami amerykańskimi, śliwkami i mieszkanką orzechów. Waniliowy jogurt sojowy ( dodany później)




Przepis:
- 1/2 szkl mąki gryczanej
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szkl pueere z pieczonej dyni
-  1/ 4 szklanki  napój sojowy bezglutenowy
-  łyżeczka syropu klonowego
 +   oliwa do wysmarowania gofrownicy


Mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, syrop klonowy, napój sojowy i pueere z dyni zmiksować na gładką masę. Gofrownicę wysmarować dokładnie oliwą i nagrzać. Następnie dokładnie za pomocą szpatułki rozprowadzić ciasto po gofrownicy i piec ok 5 - 10 minut do uzyskania chrupkości;
Podawać z letnimi owocami np. brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi lub malinami.

Smacznego ! :)





Fajnie jest powrócić do dawnych smaków, czyt. gofrów ^^
Przez ten gąszcz bananowych lodów w te wakacje na śmierć o nich zapomniałam.
Ale dobrze, że w Niemczech mają gofrownicę przynajmniej :D



Miłej niedzieli kochani :*

18 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam dyniowych gofrów, a szkoda bo Twoje wyglądają świetnie! Do tego jakie piękne zdjęcia pełne słońca - wciąż wakacyjnie :) Miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj znów postawiłam na mrożone banany, ale zapisałam sobie, że niedługo mam zmienić je na gofry i kluski, żeby przełamać jednak trochę tę (pyszną bardzo, ale jednak) monotonię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba muszę w końcu zainwestować w gofrownicę, żeby móc tworzyć takie pyszne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dyniowe i pamiętam, że były niezwykle aromatyczne i delikatne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zobaczyłam na snapie, a byłam przed śniadaniem to zachciało mi się gofrów :D
    ale byłam zbyt głodna na ich robienie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm to mi smaka narobiłaś :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry to takie wakacyjne śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wakacje bez gofrów.. nie da się, obowiązkowo..nawet po za wakacjami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja niestety nie spełniłam tego obowiązku...:(

      Usuń
  9. Hej! Ukradłaś z mojej głowy dyniowe gryczane gofry! Uwielbiam tę blogową telepatię :D Przybijam piąteczkę! Na początku pomyślałam, że ten bok gofra to taka kopa masła orzechowego, ale przypomniałam sobie, że ta gofrownica tak robi, że wypuszcza nadmiar ciasta bokiem (znam to, mam taką samą :P)

    OdpowiedzUsuń
  10. moja niestety została w Polsce, ale może uda mi się jeszcze w te wakacje zjeść gdzieś gofry :) takie dyniowe szczególnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ej, te zdjęcia wyglądają ekstra :D
    Mrożone banany kocham i... kurczę, chyba ich nie zdradzę - banan zawsze musi być xd

    OdpowiedzUsuń
  12. zamiast napoju sojowego moge dac wodę ? [mleka krowiego ani jajek nie spozywam], a chwilowo nie mam napojów "mlecznych" :D roślinnych itp :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O, gofry! W tym tygodniu na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)