piątek, 17 października 2014

374. Fresano










Wegański dyniowo - jogurtowy pudding owsiany nadziany masłem orzechowym i bananem. Podany z         Cynamomowym rajem  ,    jagodami inkajskimi  granatem i żurawiną



Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka chia
- szkl   napoju sojowego o smaku waniliowym
- 3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
- 4 łyżki pueere  z dyni



Płatki owsiane wraz z chia ugotować na napoju sojowym do gęstości. Następnie wymieszać je z pueere dyniowym i jogurtem sojowym.  Część ugotowanej owsianki przełożyć do miseczki wyłożonej folią spożywczą, dodać ulubione nadzienie i drugą cześć owsianki. Pozostawić do przestudzenia, następnie włożyć owsiankę na całą noc do lodówki a rano podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego !





Wczoraj po przyjściu ze szkoły czekała na mnie miła niespodzianka.
A mianowicie,otrzymałam paczkę od firmy Fresano z którą niedawno nawiązałam współpracę

Paczka doszła na prawdę bardzo szybko, a produkty były tak dokładnie zapakowane - 2 pudełka , szczelnie otaśmowane,  całość w ostatnim pudełku zawinięta w folię bombelkową.


A teraz może o firmie -


Fresano jest to firma, a może bardziej hurtownia , słynąc z wieloletniej rodzinnej działalności , a przy tym producentem żywności ekologicznej. Możecie tam nabyć zarówno bakalie, różnego rodzaju kasze, płatki, mąki, zdrowe cukry, ale również rośliny strączkowe, sole, ziarna







A co otrzymałam?

- ryż czerwony
- jagody peruwiańskie
- canihuę
- proszek maca
- kaszę jaglaną słodką




Dziś już przetestowałam pierwszy z produktów - jagody peruwiańskie





Na początek może kilka słów nich i ich właściwościach

Superowoc Inków
Jagody inkaskie (zwane również miechunką jadalną lub złotymi jagodami) są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi owoce te na pewno nie odejdą szybko w niepamięć. Jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska  jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek. Te egzotyczne rodzynki można spożywać prosto z torebki lub dodać do kompozycji suszonych owoców jako intensywną nutkę smakową.

Uprawa i przetwórstwo
Jagody  rosną na niewielkich krzewach w egzotycznej Kolumbii. Do zbiorów wybierane są tylko najdojrzalsze okazy jagód. W naturalny sposób są one suszone na słońcu do momentu aż osiągną ok. 15% zawartości wody, po to aby utrzymać miękką i ciągnącą konsystencję.

Składniki: Organiczne jagody inkaskie (Physalis peruviana)

Kraj produkcji: Peru


Ciekawostki:
Jagody inkaskie, bądź jak kto woli jagody Inków, są w Polsce całkowitą nowością. Trafiły one do nas prosto z odległych zakątków Ameryki Południowej, gdzie uprawiane są na stromych stokach Andów. Na świecie znane są pod wieloma nazwami, np. jagody Aguaymanto, jagody peruwiańskie, Topotopo, Cuchuva lub po prostu złote jagody. Owoce te rosną na żyznych glebach w wyższych partiach gór. Ich krzewy są niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne i mało wymagające pod względem urodzajności podłoża. Bardzo często występują na obszarach, gdzie faktycznie są jedynymi roślinami. Co ciekawe, ich fizyczną odporność można powiązać z działaniem jakie wywierają one na ludzki organizm, bowiem posiadają one zbawienne właściwości na system odpornościowy. Owoce jagód inkaskich chronione są cieniutkimi powłokami przypominającymi delikatny pergamin. Po jego usunięciu wyłania się żółty, jędrny owoc. Jagody te były znane już w zamierzchłych czasach, a lokalne ludy wierzą, że są one jednymi z zaginionych plonów Inków.


Jagody inkaskie są doskonałym źródłem beta karotenu, witaminy C, niacyny i fosforu. Posiadają także bardzo dużą zawartość protein, stanowiącą około 16% ich całkowitej wagi po wysuszeniu. Jest to jeden z najlepszych wyników na świecie.

Pestki jagód wykazują delikatne właściwości oczyszczające, dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na schorzenia jelit i układu wydalniczego.

Jagody inkaskie oferują także wysokie stężenie bioflawonoidów, popularnie zwanych witaminą P. Liczne badania wykazały, że podnoszą one kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.

Co więcej, jagody Inków cechują się wysokim stężeniem pektyny, która to skutecznie obniża poziom cholesterolu, w szczególności cholesterolu LDL potocznie zwanego złym. Pektyna jest także związkiem przyjaznym dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ zapobiega ona spadkowi stężenia glukozy we krwi.

Jagody inkaskie w liczbach (dane dla 100 g. wysuszonego produktu):
  • Błonnik: 31,31 g.
  • Wartość energetyczna: 335,35 kcal
  • Tłuszcz: 2,51 g
  • Węglowodany: 66 g
  • Substancje odżywcze: 16 g
  • Wapno: 16 mg
  • Fosfor: 40 mg
  • Beta karoten: 72 mg
  • Tiamina: 0,11 mg
  • Witamina C: 8 mg
  • Niacyna: 2,8 mg



A jaka jest moja opinia ? 

Nie będę ukrywać, bardzo lubię wszelkiego rodzaju suszonej owoce , które teraz częściej spożywam, może nie widać tego w śniadaniach tak często, ale w ciągu dnia to nadrabiam.
Jagody te zachwyciły mnie bardzo swoim ( słodkim ) smakiem, są troszkę podobne  ( w smaku ) do rodzynek lub morwy białej.


A na zakupy zapraszam tutaj - KLIK


Przepraszam , że wczoraj nie zaglądnęłam do was, ale rośliny i genetyka zawładnęły moim wczorajszym wolnym czasem ;) 

21 komentarzy:

  1. Muszę spróbować tych jagód :)
    Pudding wyszedł świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. ryż czerwony?! że dziki? Czy jak? :D
    Ale bombowe są takie współprace :) można poznać wiele fajnych rzeczy :)
    A pudding dooobry, już za samo nadzienie bym go pochłonęła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie to nie dziki, tylko czerwony, dziki jest to inaczej czarny ;)

      Usuń
  3. ja też zazdroszczę współpracy :D a smaki dyniowo jogurtowe zdecydowanie wygrywają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodka kasza jaglana? jagody peruwiańskie? ryż czerwony?! jestem ciekawa wszystkiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna kopułka dzisiaj u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Canihua- to mnie zaintrygowało i czekam na opinię i kilka słów o tym :)
    A ten owsiany kopczyk bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez jestem zaintrygowana, pierwsze słyszę :) i te jagody peruwiańskie, marzę o nich <3
      pudding zachwyca :)

      Usuń
  7. pudding pierwsza klasa! :D
    współpraca na pewno będzie zadowalająca dla oby dwóch stron:) jestem ciekawa Twoich przepisów:>

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratulację! :*
    Śniadanie po mistrzowsku *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. zazdroszczę tak genialnej współpracy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaserwuj mi taki pudding, proszę, proszę, proszę!!! :)
    Super współpraca Ci się trafiła. Nic tylko próbować tych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  11. gartuluję współpracy, świetne produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda niczym ogromna pralinka :D
    również gratuluję współpracy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale wspaniale sniadanie *.* Jeszcze raz gratulacje <3 !

    OdpowiedzUsuń
  14. ale super pudding- idealny! same produkty, które lubię!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)