niedziela, 10 sierpnia 2014

Mój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie

Od kiedy przeszłam na dietę bezglutenową cały czas tęskniłam za tym wspaniałym , domowym  chlebkiem na zakwasie , z chrupiącą skórką , mnóstwem ziarenek.
Ale moja każda przygoda z wypiekiem bezglutenowego chleba czy nawet bułek kończyła się klapą ..



W tym tygodniu przeglądając różne blogi natrafiłam na blog od  Olgi Smile  a w nim znalazłam przepis na domowy , bezglutenowy zakwas i pomyślałam , czemu by nie spróbować ? Może akurat wyjdzie ;D


No i nie zawiodłam się chleb wyszedł najlepszy ze wszystkich , jakie robiłam do tej pory. Nawet przewyższa ten tradycyjny , żytni









Przepis:
- 500 g mąki kukurydzianej
- 500 g mąki ryżowej
- 500 g mąki gryczanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- ok 1200 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 400 g zakwasu bezglutenowego z     tego   przepisu
- 100 g ziarenek Euforia




Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.
Z powstałego ciast można upiec tak jak ja ok 9 bułek i mały bochenek chleba lub 2 - 3 bochenki chleba

Ciasto na chleb włożyć do podsypanej mąką foremki a bułki na blasze i pozostawić pod przykryciem na ok 6 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez 20 min a póżniej zmniejszyć do temp 180 i piec przez kolejne 40 min .
Studzić na kratce . Smacznego ;)

A ciasta tyle mi wyszło , że jeszcze udało mi się zrobić ( w końcu !!! ;D) bezglutenowe bułeczki







I co najważniejsze chleb ani bułeczki się nie kruszą .


Polecam go wszystkim, nawet osobą , które mogą jeść tradycyjne pieczywo , bo jest na prawdę pyszny ;)

13 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę pysznie, cieszę się, że dały Ci tyle radości! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Udał się! Świetnie :) Dasz jedną bułeczkę? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, za jednym razem i chlebek, o bułki. Powiem Ci, że i to, i to wyszło Ci bardzo fajnie. Mogę tylko wyobrażać sobie ten smak.. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluje :D
    Wpraszam się do Ciebie na bułę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle czasu szukałam idealnego przepsiu na bułki bez miksów mąk bezglutenowych ( wolę sama pichcić ze składników, które mogę zobaczyć, dotknąć powąchać ). Muszę wypróbować bo tęsknie za świeżymi bułkami! :)
    Zapraszam do mnie: http://thefourseasonskitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestes mistrzem naprawde <3 Twoje przepisy są genialne i zno9w pozytywnie zaskakujesz tym chlebem :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Skórka wygląda mega chrupiąco. Mimo, że bezglutenowcem nie jestem to na taką bułeczkę chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, ślicznie wyglądają! Czy podczas pieczenia pachniało równie przyjemnie co z innymi chlebami?

    OdpowiedzUsuń
  9. chleb wygląda przepysznie! smak domowego razowca znam doskonale, teraz czas na wypiek w wersji gluten free ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. no to gratuluję! :D
    pieczywko domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Patrycja wygląda swietnie ale jestem uczulona na kukurydze wiec na make tez.Jaka inna maka można zastapic make kukurydziana.Urszula

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)