Ale moja każda przygoda z wypiekiem bezglutenowego chleba czy nawet bułek kończyła się klapą ..
W tym tygodniu przeglądając różne blogi natrafiłam na blog od Olgi Smile a w nim znalazłam przepis na domowy , bezglutenowy zakwas i pomyślałam , czemu by nie spróbować ? Może akurat wyjdzie ;D
No i nie zawiodłam się chleb wyszedł najlepszy ze wszystkich , jakie robiłam do tej pory. Nawet przewyższa ten tradycyjny , żytni
Przepis:
- 500 g mąki kukurydzianej
- 500 g mąki ryżowej
- 500 g mąki gryczanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- ok 1200 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 400 g zakwasu bezglutenowego z tego przepisu
- 100 g ziarenek Euforia
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.
Z powstałego ciast można upiec tak jak ja ok 9 bułek i mały bochenek chleba lub 2 - 3 bochenki chleba
Ciasto na chleb włożyć do podsypanej mąką foremki a bułki na blasze i pozostawić pod przykryciem na ok 6 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez 20 min a póżniej zmniejszyć do temp 180 i piec przez kolejne 40 min .
Studzić na kratce . Smacznego ;)
A ciasta tyle mi wyszło , że jeszcze udało mi się zrobić ( w końcu !!! ;D) bezglutenowe bułeczki
I co najważniejsze chleb ani bułeczki się nie kruszą .
Polecam go wszystkim, nawet osobą , które mogą jeść tradycyjne pieczywo , bo jest na prawdę pyszny ;)
Wyglądają naprawdę pysznie, cieszę się, że dały Ci tyle radości! :*
OdpowiedzUsuńUdał się! Świetnie :) Dasz jedną bułeczkę? :P
OdpowiedzUsuńNo proszę, za jednym razem i chlebek, o bułki. Powiem Ci, że i to, i to wyszło Ci bardzo fajnie. Mogę tylko wyobrażać sobie ten smak.. :))
OdpowiedzUsuńGratuluje :D
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie na bułę!
jasne , zapraszam ;)
UsuńTyle czasu szukałam idealnego przepsiu na bułki bez miksów mąk bezglutenowych ( wolę sama pichcić ze składników, które mogę zobaczyć, dotknąć powąchać ). Muszę wypróbować bo tęsknie za świeżymi bułkami! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://thefourseasonskitchen.blogspot.com/
Jestes mistrzem naprawde <3 Twoje przepisy są genialne i zno9w pozytywnie zaskakujesz tym chlebem :*
OdpowiedzUsuńSkórka wygląda mega chrupiąco. Mimo, że bezglutenowcem nie jestem to na taką bułeczkę chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńOh, ślicznie wyglądają! Czy podczas pieczenia pachniało równie przyjemnie co z innymi chlebami?
OdpowiedzUsuńoj pięknie pachniało *.*
OdpowiedzUsuńchleb wygląda przepysznie! smak domowego razowca znam doskonale, teraz czas na wypiek w wersji gluten free ;)
OdpowiedzUsuńno to gratuluję! :D
OdpowiedzUsuńpieczywko domowe najlepsze :)
Patrycja wygląda swietnie ale jestem uczulona na kukurydze wiec na make tez.Jaka inna maka można zastapic make kukurydziana.Urszula
OdpowiedzUsuń