poniedziałek, 7 lipca 2014

272. Waniliowo kokosowy serniczek na zimno z płatków ryżowych i jaglanych + niedzielny obiad

Termin ulubionego serka grani dobiegł końca , więc nie mógł się on zmarnować . Hmm i co tu teraz zrobić ? Oczywiście serniczek
A jak to bywa w upalne dni nie jest on z piekarnika a wyciągnięty prosto z lodówki

Postawiłam dziś na ten z ulubionej mieszanki najdelikatniejszych płatków - jaglanych i ryżowych z nutą wanilii i kokosu

Skrywa on w środku słodkie brzoskwinie , czereśnie i banana

Zaś na wierzchu są fioletowe perełki lata czyli jagody


Już sam zapach mnie powalił z nóg a co dopiero jego smak *.*








Waniliowo - kokosowy serniczek z płatków jaglanych ryżowych i serka grani z brzoskwinią , bananem i czereśniami. Podany z jagodami


Przepis:
- 5 łyżek mieszanki płatków ryżowych i jaglanych ( ja już taką kupiłam w Almie ale jak ktoś takiej nie ma to należy dodać 3 łyżki płatków jaglanych i 2 ryżowych)
- szkl mleka
- opakowanie serka grani
 - 1/ 2 laski wanilii
- łyżka ( spora) mąki kokosowej
+ ulubione owoce



Płatki ugotować na mleku wraz z ziarenkami wanilii do gęstości. Pod koniec gotowania dodać mąkę kokosową . Całość pozostawić do ostygnięcia. W między czasie pokroić owoce. Następnie do ugotowanych płatków dodać serek i dokładnie wymieszać a na końcu owoce.
Wszystko przełożyć do miseczki, pucharka lub słoiczka i włożyć na noc do lodówki. Rano dodać ulubione dodatki . Smacznego !




I jeszcze taki bonus w postaci mojego niedzielnego obiadu , na który zrobiłam po raz pierwszy ( i nie ostatni ) placek z ulubionej kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem cukinii i szpinaku. Dlatego wyszedł taki mały zielony potworek. A zaś podałam go z zieloną i żółtą fasolką szparagową





Przepis:
- 1/ 2 szkl kaszy gryczanej niepalonej
- szkl wody
- 2 - 3 łyżki mąki gryczanej
- jajko
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/ 2 startej na drobnych oczkach cukinii
- garść posiekanego szpianku

Kaszę ugotować w wodzie do gęstości i pozostawić do ostygnięcia . Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej przez ok 4 minuty z każdej strony. Radzę przewracać na drugą stronę metodą '' na talerz'' gdyż ten placek jest bardzo delikatny i może się rozwalać.
Smacznego !

13 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanko i obiad :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co dziś na obiad będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I śniadanie i obiad z chęcią ukradnę <3 A za jagody dałabym się pokroić! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I śniadanie i obiad z chęcią ukradnę <3 A za jagody dałabym się pokroić! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. serniczek z lodówki?
    idealny na dziś! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie przejmę śniadanko i obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko dopięte na ostatni guzik! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, śniadanie wygląda przepysznie! Uwielbiam serniczki! A z jagodami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super omlecik Ci wyszedł ♥ jagody ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. coś wpsanilego jesli chodzi o to sniadanie <3 Ten obiad napewno zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Teraz mam chrapkę na fasolkę, no! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Porwałabym obiadek, zwłaszcza że przywiozłam od cioci dużo świeżej fasolki szparagowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne wykorzystanie jagód na śniadanie :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)