A jak to bywa w upalne dni nie jest on z piekarnika a wyciągnięty prosto z lodówki
Postawiłam dziś na ten z ulubionej mieszanki najdelikatniejszych płatków - jaglanych i ryżowych z nutą wanilii i kokosu
Skrywa on w środku słodkie brzoskwinie , czereśnie i banana
Zaś na wierzchu są fioletowe perełki lata czyli jagody
Już sam zapach mnie powalił z nóg a co dopiero jego smak *.*
Waniliowo - kokosowy serniczek z płatków jaglanych ryżowych i serka grani z brzoskwinią , bananem i czereśniami. Podany z jagodami
Przepis:
- 5 łyżek mieszanki płatków ryżowych i jaglanych ( ja już taką kupiłam w Almie ale jak ktoś takiej nie ma to należy dodać 3 łyżki płatków jaglanych i 2 ryżowych)
- szkl mleka
- opakowanie serka grani
- 1/ 2 laski wanilii
- łyżka ( spora) mąki kokosowej
+ ulubione owoce
Płatki ugotować na mleku wraz z ziarenkami wanilii do gęstości. Pod koniec gotowania dodać mąkę kokosową . Całość pozostawić do ostygnięcia. W między czasie pokroić owoce. Następnie do ugotowanych płatków dodać serek i dokładnie wymieszać a na końcu owoce.
Wszystko przełożyć do miseczki, pucharka lub słoiczka i włożyć na noc do lodówki. Rano dodać ulubione dodatki . Smacznego !
I jeszcze taki bonus w postaci mojego niedzielnego obiadu , na który zrobiłam po raz pierwszy ( i nie ostatni ) placek z ulubionej kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem cukinii i szpinaku. Dlatego wyszedł taki mały zielony potworek. A zaś podałam go z zieloną i żółtą fasolką szparagową
Przepis:
- 1/ 2 szkl kaszy gryczanej niepalonej
- szkl wody
- 2 - 3 łyżki mąki gryczanej
- jajko
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/ 2 startej na drobnych oczkach cukinii
- garść posiekanego szpianku
Kaszę ugotować w wodzie do gęstości i pozostawić do ostygnięcia . Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej przez ok 4 minuty z każdej strony. Radzę przewracać na drugą stronę metodą '' na talerz'' gdyż ten placek jest bardzo delikatny i może się rozwalać.
Smacznego !
Pyszne śniadanko i obiad :>
OdpowiedzUsuńJuż wiem co dziś na obiad będzie :)
OdpowiedzUsuńI śniadanie i obiad z chęcią ukradnę <3 A za jagody dałabym się pokroić! :D
OdpowiedzUsuńI śniadanie i obiad z chęcią ukradnę <3 A za jagody dałabym się pokroić! :D
OdpowiedzUsuńserniczek z lodówki?
OdpowiedzUsuńidealny na dziś! :))
chętnie przejmę śniadanko i obiad ;)
OdpowiedzUsuńWszystko dopięte na ostatni guzik! :)
OdpowiedzUsuńwow, śniadanie wygląda przepysznie! Uwielbiam serniczki! A z jagodami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńsuper omlecik Ci wyszedł ♥ jagody ♥
OdpowiedzUsuńcoś wpsanilego jesli chodzi o to sniadanie <3 Ten obiad napewno zrobie <3
OdpowiedzUsuńTeraz mam chrapkę na fasolkę, no! :D
OdpowiedzUsuńPorwałabym obiadek, zwłaszcza że przywiozłam od cioci dużo świeżej fasolki szparagowej :)
OdpowiedzUsuńŚwietne wykorzystanie jagód na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)