Po raz kolejny nie zawiodłam się na mojej ulubionej gryczanki .
Dzisiejsza to kolejne pyszne i nie bywałe połączenia smaków.\
Po pierwsze do gryczanki dołączyły jeszcze zdrowe i pęczniejące naczynia chia, które dodały kaszy gryczanej super konsystencji.
Do tego duetu dołączyło jeszcze moje ulubione awokado , słodkie truskawki i karob, bo bez niego rzadny krem nie istnieje
No i najważniejsze cały krem przygotowałam na kolejnym domowym mleku roślinnym - tym razem pokusiłam się o zrobienie tego z orzechów laskowych. Zachwyciło mnie nie tylko wspaniałym smakiem ale i kolorem.
Zdecydowanie zachęcam do jego zrobienia :)
A i nie martwcie się o resztki orzechów - wykorzystam je do kolejnego produktu roślinnego , a jakiego ? To dowiecie się jutro
Surowa gryczanka na domowym mleku o smaku orzechów laskowych z chia , awokado , truskawkami i karobem
Przepis:
- 5 łyżek kaszy gryczanej
- łyżka nasion chia
- mleko do zalania kasz
- łyżka karobu
- 1/ 2 awokado
- garść truskawek
Kaszę i chia zalać mlekiem troszkę nad ich powierzchnię i włożyć na noc do lodówki . Rano zmiksować z karobem , truskawkami i awokado. Smacznego :*
A o to przed Państwem : Domowe mleko z orzechów laskowych !
Dziś kolejny dzień na luzie . Tym razem odpadają mi 3 lekcje na których będziemy mieć warsztaty z wolontariuszami z zagranicy, To będzie wspaniale spędzony czas z nowymi osobami a przy tym będzie możliwość podszkolenia języka angielskiego.
Miłego dnia :*
Ile dni przechowujesz takie mleko?
OdpowiedzUsuńtak 3- 4 :)
UsuńSurowej gryczanej nie próbowałam, jakoś nie mogę się za nią zabrać..
OdpowiedzUsuńAle ten kolorek... mocno czekoladowy, taki jak lubię <3
porywam te mlekoo! :D
OdpowiedzUsuńw słoiczku śniadanka rządzą!
Świetne! Takiego śniadanie jeszcze nie jadłam, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńuważaj, robienie mlek roślinnych wciąga - ja nie pamiętam kiedy kupiłam mleko ze sklepu :D
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie!
chętnie zamieszkałabym w Twojej kuchni!
OdpowiedzUsuńNo to mleko jest powalające :D na pewno nadało gryczance niesamowitego smaku :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiej surowej gryczanki, bo wygląda bardzo smacznie:). A to mleko! Musi być pyszne:D
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko, wiem coś o tym, bo sama podobne dziś jadłam! :)
OdpowiedzUsuńChcę takie mleko!
Jak zrobiłaś to mleko :D ? Tzn. wiem, że użyłaś wody i orzechów :D ale jakie zachowałaś proporcje :D ? Gryczanka jeszcze przede mną :D
OdpowiedzUsuńzawsze tak samo : 0, 5 szkl orzechów na 4 szkl wody :)
Usuńo matko, a ile tego mleka! zresztą u ciebie zawsze góra dobroci :3
OdpowiedzUsuńOoooo! Akurat mam fazę na kaszę gryczaną, więc koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZazdroszcze chia <3 Boskie sniadanko i ten kolorek <3
OdpowiedzUsuńJak i surowa gryczanka, jak i domowe mleko roślinne jeszcze przede mną Jednak u ciebie ob te rzeczy wyglądają super :)
OdpowiedzUsuń