poniedziałek, 28 kwietnia 2014

200. Filetowe usta i chałwowy sos !

Dziś kolejna rocznica bloga - 200 wpis . Poprzednie rocznic obchodziłam wypiekiem a tą postanowiłam górką pysznych placuszków .
Są one sernikowe z nutą kokosu ,za sprawą ulubionej no i bardzo zdrowej  mąki kokosowej.
A w środeczku ukryły się moje perełki lata - jeżyny  ,które jeszcze znalazłam w czeluściach zamrażalki i chciałam je użyć na wyjątkową okazję. No a tak dziś właśnie jest.

I to właśnie dzięki nim te placki nabrały naturalnie fioletowego koloru bez żadnych barwników D:

A na wierzch , no właśnie....
SOS  w moim ulubionym klimacie - CHAŁWA .
A z czego go zrobiłam ? z mojej ulubionej tahini firmy Primavika , odrobiny mleka i syropu z agawy .
I jeszcze dodałam gruszkę, bo każdy chyba wie jak ona ciągnie do chałwy *.*

No i to tyle  :D

A jaka jest wasze ulubione tahini ?







Sernikowe placki kokosowe z jeżynami. Podane z sosem chałwowym



Przepis:
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1/ 2 opakowania twarogu ( ok 125 g )
- jajko
- jeżyny


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania zwartej konsystencji. Piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej uprzednio wysmarowanej olejem kokosowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego !





Nie wiem co się dzieję z moim organizmem:( Od czwartku mam okropny ból w obu łydkach.
Przez niego nawet nie umiem przelecieć 3 km a co dalej ...
Tak sobie myślę że to może przez tabletki Wit. D3 + A , które od 2 tyg zażywam ze względu na moje pryszcze mutanty , wiecie może mam ich nadmiar we krwi i mogę mieć jakieś skutki uboczny ( ten mój biologiczny umysł :d )
Co myślicie o tym ?

Dziś poproszę o trzymanie kciuków,bo mam spr z chemii z bloku s i p . Bardzo się boję ....

24 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tahini, powodzenia :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo a ja jestem wręcz od niej uzależniona . Wczoraj kupiłam kolejny słoiczek :D

      Usuń
  2. Ja na razie jadłam tylko jedno tahini, takie z Almy i nawet nie wiem jaka nazwa firmy. To z Primaviki to gdzie kupujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję za udział w akcji :) Pamiętaj, ze możesz jeszcze zgłosić jeden przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze zdjęcie bardzo mi się podoba :) A o tym jak lubię chałwę nie będę wspominać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tahini nie jadłam ale zapewne jest smaczna :D przecież to sezam :D Pomysł na placki fajny :D Kciuki w garść :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję 200, naprawdę imponująca liczba :) Góra placuszków idealna na świętowanie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki wyglądają ślicznie *.*
    Więc dziś razem świętujemy, tylko ja nieco skromniejszą liczbę postów ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie uczciłaś ten jubileusz! :))
    placuszki genialne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki kolorek ^^
    Też mam tahini z tej firmy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jagody i jeżyny, to usta musiały być fioletowe ! i to mocno :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeżyn mam jeszcze jedną małą foliówkę zamrożoną, a je uwielbiam ;)
    Suplementowania witaminy A chyba nigdy nie zrozumiem, a D3 - robi się już słonecznie, więc ja bym zmniejszył albo zaprzestał.
    A tahini? Oczywiście, że domowa! :D
    200 to niezły wynik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz ja miałam czyraki i lekarka mi kazała brać.
      Już od wczoraj na szczęście nie biorę tych tabletek

      Usuń
  13. Gratuluje pokaźnej liczby i pewnie bedzie jesze taki jubileusz nie raz <3 Cudowne śniadanko super podane i te dodatki mistrz <3 Kurczę mam nadzieję że się poczujesz lepiej :( Trzymam kciuki <3

    OdpowiedzUsuń
  14. a może po prostu przetrenowanie? I potrzeba regeneracji dla mięśni? :)

    Aaahh.. tahini nie jadłam, ale wiem, że byłabym nim zachwycona.. a chałwę-kooocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no już nie wiem, ale jutro będę dzwonić do ortopedy
      taahini kocham <3

      Usuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)