Kotlety z selera "a'la schabowe" z pueere ziemniaczanym z dodatkiem kwaśnego jabłka i buraczkami
Przepis na kotlety:
- jeden średniej wielkości seler
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + woda do powstania kleju
+ panierka ( mogą to być otręby, siemię lniane, sezam)
Seler pokroić w średniej grubości plastry i ugotować wraz z dodatkiem przypraw (według gust)
W między czasie przygotować "jajko" z mąki ziemniaczanej i w tym jajko obtaczać seler, a następnie w panierce i smażyć kotleciki z dwóch stron przez ok 3 minuty.
Podawać np. z pueere ziemniaczanym z dodatkiem szarej renety i buraczkami.
Smacznego !
Od jakiegoś czasu zaczęłam oglądać program Marty Dymek na Kuchni + - "Zielona rewolucja Marty Dymek" i zaczerpnęłam od niej już wiele przepisów a jednym z nich właśnie się dziś z wami podzieliłam, ponieważ dużo jest fanatyków kuchni naszej narodowej, a znalezienie odpowiedników tych dań w wersji wegańskiej wcale nie jest takie trudne :)
Miłego dnia :*
Nigdy nie byłam fanką właśnie tego tradycyjnego obiadu, ale taki - wegański i zdrowy chętnie bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńCo to jest to takie brązowe na talerzu? Bo tak patrzę i patrzę i nie mogę zidentyfikować :)
OdpowiedzUsuńkotlet z selera obtoczony w siemieniu lnianym :D
UsuńOgólnie uwielbiam selera, a tutaj widzę, że i jako schab i jako ryba może występować :)
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Faktycznie typowy polski obiad, a schabowy z selera wygląda tak, że po wyglądzie nikt nie pozna co to jest. :D
OdpowiedzUsuń