sobota, 9 stycznia 2016

Typowy polski obiad w wersji wegańskiej



 
 
Kotlety z selera "a'la schabowe" z pueere ziemniaczanym z dodatkiem kwaśnego jabłka i buraczkami
 
 
 
Przepis na kotlety:
- jeden średniej wielkości seler
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + woda do powstania kleju
+ panierka ( mogą to być otręby, siemię lniane, sezam)
 
Seler pokroić w średniej grubości plastry i ugotować wraz z dodatkiem przypraw (według gust)
W między czasie przygotować "jajko" z mąki ziemniaczanej i w tym jajko obtaczać seler, a następnie w panierce i smażyć kotleciki z dwóch stron przez ok 3 minuty.
Podawać np. z pueere  ziemniaczanym z dodatkiem szarej renety i buraczkami.
Smacznego !
 
 
Od jakiegoś czasu zaczęłam oglądać program Marty Dymek na Kuchni + - "Zielona rewolucja Marty Dymek" i zaczerpnęłam od niej już wiele przepisów a jednym z nich właśnie się dziś z wami podzieliłam, ponieważ dużo jest fanatyków kuchni naszej narodowej, a znalezienie odpowiedników tych dań w wersji wegańskiej wcale nie jest takie trudne :)
 
 
Miłego dnia :*

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie byłam fanką właśnie tego tradycyjnego obiadu, ale taki - wegański i zdrowy chętnie bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to jest to takie brązowe na talerzu? Bo tak patrzę i patrzę i nie mogę zidentyfikować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kotlet z selera obtoczony w siemieniu lnianym :D

      Usuń
  3. Ogólnie uwielbiam selera, a tutaj widzę, że i jako schab i jako ryba może występować :)

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie typowy polski obiad, a schabowy z selera wygląda tak, że po wyglądzie nikt nie pozna co to jest. :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)