piątek, 16 stycznia 2015

455. Przysmak ekologa












Kasza gryczana niepalona ze złotym siemieniem lnianym. kakao, chilli, selerem, daktylami,  gruszką . Podana z orzechami brazylijskimi w gorzkiej czekoladzie, masłem x nerkowców i kiwi. Banany


Dziś czeka mnie kolejny ważny ( i ostatni) w tym semestrze sprawdzian z biologii, na którego przeznaczyłam chyba najwięcej czasu na przygotowanie się. - z ekologii.  Skoro sprawdzian , to w śniadaniu nie mogło zabraknąć gryki z kakao, banana, daktyli no i ekstra dodatków a dziś tym dodatkiem jest seler, który po raz pierwszy przygotowałam na słodko, ale coś czuję ,że jeszcze nie raz w tej postaci u mnie zagości ;)



I tak jak obiecałam wczoraj , dziś dodaję też przepis na mój ulubiony chlebek bezglutenowy. Nie jest on trudny w przygotowaniu, nawet czas jego przygotowania nie trwa tak długo, ale rośnie jak ten prawdziwy na zakwasie


Przepis:
- 250 g mąki do wypieku chleba bezglutenowego ciemnego Schaar. Można też dodać uniwersalnej mąki z tej firmy lub innej ulubionej mieszanki do wypieku chleba
- 125 g mąki jaglanej
- 125 g mąki gryczanej
- 10 g suszony drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ulubionych ziarenek
- ciepła, ale nie wrząca woda do wymieszania składników


Wszystkie suche składniki umieścić w miseczce. Dolewać wody, aż uzyskanie odpowiednią konsystencję.Wszystko teraz dokładnie należy wymieszać tak ok 5 minut. Następnie tak powstałe ciasto należy umieścić w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej olejem. Ziarenka mogliście dodać do środka lub można nimi obsypać wierzch przed włożeniem do piekarnika. Teraz ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie należy upiec chleb przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ostudzić na kratce i zajadać np , wegańskim pasztetem, tofu -  z dużą ilością warzyw lub jak to woli na słodko.

20 komentarzy:

  1. Ile tu dzisiaj dodatków w miseczce, ale to wszystko zrozumiałe. To na dobre napisanie sprawdzianu. I tego ci życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zawartość miseczki ;)
    O, przepis na chlebej na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powodzenia życzę :*
    Selera na słodko nie jadłam, ale to warzywo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I oby po tym śniadaniu ekologia poszła jak powinna! :)
    Seler na słodko jest super!

    OdpowiedzUsuń
  5. i seler, i daktyle, i masło z nerkowców, i chili.. i.. jestem w szoku, że to wszystko tak pięknie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. powodzenia na sprawdzianie :)
    śniadanie boomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten seler w środku mnie zaskoczył :D
    Powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Seler w słodkim śniadaniu to strzał w dziesiątkę :) Jadłam go kiedyś w owsiance koksowej. Jakie to smaczne było :) Twoja kasza gryczana zapewne równie dobrze smakowała :) Po takim śniadaniu żaden sprawdzań Tobie nie będzie straszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kompozycja stworzona chyba z myślą o mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. śniadanko na pewno dało Ci ogromnego kopa! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ukradłabym Ci te orzechy brazylijskie w gorzkiej czekoladzie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. gdzie dostałas tą mąkę schara? u mnie widziałam tylko zwykłe ;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą akurat dostałam od cioci z Niemiec, ale widziałam w wielu zdrowych żywnościach i na pewno w sieci też gdzieś znajdziesz ;)

      Usuń
  13. jejku jeku jejeku to sniadanie jest obłedę.Pyszne porzadne (bez sciemy) daje energie i o to chodzi <3! Trzymałam kciuki za egzamin :*

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe strasznie dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śniadanie wygląda cudnie ;) Bardzo lubię kaszę gryczaną w takiej słodkiej wersji, a już tak dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie śniadanie na pewno zapewniło Ci świetne i pyszne doładowanie!:D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)