czwartek, 23 października 2014

380. Dyniowo - czekoladowa zupa owsiana









Dyniowo -   czekoladowa zupa owsiana z chipsami bananowymi niesłodzonymi,  gorzką czekoladą, nerkowcami i granatem 


inspiracja

Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka chia
- szkl napoju sojowego o smaku czekoladowym
- 4 łyżki pueere z dyni
- łyżeczka   maca



Płatki owsiane wraz z chia i maca zalać na noc napojem. Rano  zmiksować wraz z pueere , podać z ulubionymi dodatkami  i zajadać ;)


A dziś mam dla was recenzję   maca

Maca to super jedzenie pochodzące z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać roślinę maca i surowy, zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości. Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły.  Jest też afrodyzjakiem, który poprawia libido.
Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze.
Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany, potem można go spożyć.
Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres.
Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.
Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników.
Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i zapalenie stawów.
Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.
Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia.
Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy niedożywieniu, czy anemii.
Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co potwierdza jej skuteczność.
Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały – żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery razy więcej błonnika i pięć razy więcej białka niż ziemniak.
Maca jest potężnym super jedzeniem, więc nie zaleca się spożywania więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie. Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.


A jakie są moje odczucia ?

Już po otwarciu opakowania poczuła lekko słodki, niczym karmelowy zapach , tak samo było też z kolorem.
A jaka zupa była z nim dobra *.*

Zapraszam was na zakupy macy   Tutaj

15 komentarzy:

  1. Na mówiłaś mnie do maca! DZIS kupuje ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam korzeń maca, właśnie za tą słodycz, karmelowy posmak :) tak samo jak owsiane kremy, ta zupa podbiła moje podniebienie i cieszę się, że mogłam zainspirować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi niestety ten korzeń nie smakuje. Z niczym mi nie wchodzi. Jedynie sam wymieszany z wodą, przy zatkanym nosie i szybciutko czymś zagryzione. Szkoda, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia...
    A ta zupa to nie zupa tylko owsianka ;D Ful wypas owsianka. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowo-czekoladowego nic jeszcze chyba nie jadłam. Jak to możliwe?! Spróbuję tego połączenia na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. twoja recenzja zrobiła swoje - od dziś poluję na macę:D
    hm.. mówisz że zupa? a dla mnie przepyszny krem! tak wygląda, i byłam nieco w szoku, kiedy przeczytałam inną nazwę.. :b

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to była zupa , tylko że płatki owsiane bezglutenowe są takie chłonne i nawet przez robieniem zdjęcia dolałam jeszcze troszkę napoju ale jak widać to nic nie dało :D

      Usuń
  6. Ta maca wydaje się być fajnym produktem, z pewnością, gdy tylko nadarzy mi się taka okazja to kupię i przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę wypróbować bo zachęcasz :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Maca jest niesamowita! Uwielbiam jej zapach i lekko orzechowy smak, który dodaje potrawom :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam co do macy zupełnie inne odczucia - jest po prostu niedobra... no cóż.
    zupa owsiana - świetna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zupa owsiana z dynią? a tego jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham zupy w każdej formie, owsianą bym też wciągnęła na raz <3

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)