środa, 10 września 2014

337. Wegańska dyniowa muffina !








 Wegańska dyniowa kukurydziano - waniliowa muffina z daktylami , borówki, maliny, śliwki, deser sojowy o smaku waniliowym



Przepis:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki pueere z pieczonej dyni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-   napój sojowy o smaku waniliowym  do odpowiedniej konsystencji
+ ulubione suszone owoce


Mąkę i proszek wymieszać z napojem , do uzyskania gęstej konsystencji . Następnie dodać pueere z dyni  i wszystko połączyć . Wszystko przełożyć do naczynka do zapiekania , można dodać do  środka ulubione bakalie . Na wierzchu zaś można ułożyć świeże bakalie . Zapiekać muffinkę w piekarniku przez ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego.


Korzystam , że mam na godzinkę później , odpalam piekarnik i robię 2 rodzaje muffinek - tą boską na śniadania, zaś do szkoły - z kaszy jaglanej cieciorki , cukinii i szpinaku.
Czyli dziś muffinkowy dzień mam ;)


I recenzja deserku
125g
Jak dla mnie ten deserek jest najlepszy ze wszystkich. Pyszny, mocno waniliowy i świetnie będzie się komponować z innymi owocami i  warzywami czy to w pancakes czy w owsiance ;)

Deser Alpro o smaku waniliowym to niezwykła przyjemność dla kubków smakowych. Wyjątkowo gładka i kremowa konsystencja naszego deseru, w połączeniu z delikatnym, lecz bogatym smakiem wanilii sprawia, że naprawdę warto delektować się każdą łyżeczką. Deser Alpro o smaku waniliowym to dowód, że dwa ziarna są lepsze niż jedno.


GDA (125g)

  • kcal
    1065
  • cukry
    13,415
  • tłuszcz
    2,43
  • nasycone
    0,53
  • sól
    0.183

Informacje żywieniowe (100g)

Wartość energetyczna85kcal / 360kJ
Białko3,2g
Węglowodany
13,6g
cukry 10,7g laktoza 0g
tłuszcz
1,9g
nasycony 0,4g
jednonienasycone 0,4g
wielonienasycone 1,1g
Cholesterol0mg
Błonnik pokarmowy0,5g
Sód0,05g
Wapń120mg
Witaminywitanina D2 0,75µg
witanina B2 0,21mg
witanina B12 0,38µg

Składniki

woda, cukier, obłuszczone ziarno soi (6,4%), skrobia modyfikowana z tapioki, zagęszczacze (maltodekstryna, pektyna, karagen), fosforan triwapniowy, aromat (), sól morska, witaminy* (ryboflawina, B12, D2), barwniki (kurkuma, annato) (*=subst. wzbogacaj.)



16 komentarzy:

  1. Kolejny przepis z dynią do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyniowa, więc na pewno pyszna :3 Muffinkowy dzień? To mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. wegańska tak bardzo przemawia... :D dwa rodzaje muffinek.. o mamusiu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffina świetna! :)
    A ten deserek od dłuższego czasu chcę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Powiem ci że tak wkręciłam się w czytanie tej książki że jednego dnia przeczytałam 10 rozdziałów ;D

      Usuń
  6. rozpieszczasz się dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffina idealna! I do tego ten sojowy deserek musiał świetnie pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też często zabieram muffiny do szkoły, świetna opcja! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny wypiek! :) no i z moją ulubioną dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na taką muffinę mam ochotę od dawna, czas chyba ją zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)