wtorek, 26 sierpnia 2014

322. Wegańskie owsiane muffiny z musli w jesiennym stylu na 4 sposoby








Wegańskie  owsiane  muffiny z     Musli MIX IT i chia   z jabłkiem ,   Cynamonowym Rajem    i rodzynkami /  śliwkami i karobem/ gruszką i kakaową tahini / dynią , daktylami i cynamonem  + Koktajl bananowo - truskawkowo - kokosowy



Przepis na muffiny;
- łyżka nasion chia + 1/4 szkl napoju owsianego naturalnego
- 5 łyżek Musli MIX IT + 1/2 szkl napoju owsianego naturalnego
- 2 łyżki mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa)

+ dowolne dodatki


Nasiona chia  i Musli  zalać napojem na noc ( w osobnych naczyniach) .
Rano wymieszać oba składniki w misce wraz z mąką do powstania jednolitej masy.
A teraz dodać ulubione dodatki, można zrobić tak jak ja w różnych wersjach smakowych lub tylko jednej.

Wszystkie składniki przełożyć do foremek na muffiny i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Chia - zdrowe ziarenka






Przepis na koktajl:
- szkl napoju kokosowo - ryżowego
- garść truskawek ( świeżych lub mrożonych)
- banan

Wszystkie składniki zmiksować i cieszyć się wspaniałym smakiem ;)
Miałam smak na muffiny , ale nie umiałam zdecydować się na jeden smak ? Więc zrobiłam 4 :D
A do nich koktajl w letnim stylu i po prostu pycha ! ;)




A teraz recenzja napoju owsianego


1L



Wiadomo ten produkt nie należy do bezglutenowych niestety, no ale cóż mam poradzić na to.
W smaku jest bardzo delikatny , niczym owsianka , do której śmiało można go dodać , ale również do zalania musli czy też zrobienia koktajli ;)


GDA (200g)

  • kcal
    864%
  • cukry
    6,6 g7%
  • tłuszcz
    2,6 g4%
  • nasycone
    0,2 g1%
  • sól
    0,08 g3%

Informacje żywieniowe (100 ml)

Wartość energetyczna43 kcal / 182 kJ
Białko0,3 g
Węglowodany
7,0 g
- cukry 3,3 g
- laktoza 0 g
tłuszcz
1,3 g
- nasycony 0,1 g
- jednonienasycone 0,5 g
- wielonienasycone 0,7 g
Cholesterol0 mg
Błonnik pokarmowy1,4 g
Sód0,04 g
Wapń120 mg
Witaminy- Ryboflawina 0,21 mg
- witamina B12 0,38 µg
- witamina D2 0,75 µg

Składniki

woda, owies zwyczajny (10%), inulina, oleje roślinne (słonecznik zwyczajny), fosforan triwapniowy* (* = substancje wzbogacające), maltodekstryna, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy* (*=substancje wzbogacające) (ryboflawina, B12, D2)

22 komentarze:

  1. Najbardziej przypadły mi do gustu muffinki z dynią, daktylami i cynamonem :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, szkoda, że musiałaś pić ten napój owsiany - mam nadzieję, że źle się po nim nie czułaś?
    Tak czy siak, muffinki wyglądają pysznie, a w połączeniu z koktajlem stworzyły pożywne śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszkę brzuch mnie bolał , ale cóż mam poradzić , teraz muszę spożywać produkty z glutenem bo dziś czeka mnie wizyta u gastrologa ;)

      Usuń
  3. Tę z karobem i śliwką oraz dyniową poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy dobrze widzę? Te muffinki mają kształt serduszek? Jakie urocze *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. takie muffinki to bym sobie teraz zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na 4 sposoby - ale sobie dogadzasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja skusiłabym się na tą z jabłkiem i rodzynkami :) Pychootka!

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie też rozpustnie! Na 4 sposoby! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Skusilabym sie na tę z karobem. Fajny pomysl na 4 smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kradnę ze śliwką i karobem oraz daktylami i dynią :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham taką różnorodność! :)
    Kradnę wszystkie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Biorę muffinę i zapraszam do mnie na kawę, haha ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. genialnie to wymyśliłaś :)
    podeślesz mi jedną muffinkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dogadzasz sobie takimi pysznościami (:

    OdpowiedzUsuń
  15. Miałam wczoraj piec, ale jakoś nie chciało mi się szukać fajnego przepisu. A tu proszę, u Ciebie dzisiaj jak na zawołanie, i to na 4 sposoby :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Powodzenia na wizycie kochana ! :)
    Muffinki genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepiej swietnie to wykombinowalas <3 !

    OdpowiedzUsuń
  18. biorę ta z rodzynkami! :D
    zresztą co ja będę wybierać jedną, jak na 4 sposoby to z każdego smaku po jednej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bezglutenowe jedzenie - to dopiero wyzwanie :) podziwiam!
    idealne połączenia smaków w dzisiejszych muffinach :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)