sobota, 2 sierpnia 2014

298. Kefirowy debiut










Lodówkowa owsianka jabłko - cukinia - wiśnia na kefirze . Podana z borówkami i Euforią

Przepis;
- 5 łyżek płatków owsianych ( u mnie oczywiście bezglutenowe)
- łyżka otrębów gryczanych
- wrzątek do zalania płatków i otrębów
- łyżeczka cynamonu
 - łyżeczka miodu
- 1/2 cukinii i jabłka
- garść wiśni
- 100 ml kefiru




Płatki i otręby zalać wrzątkiem do ich wysokości i pozostawić do napęcznienia i lekkiego ostudzenia. W między czasie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach cukinię i jabłko a wiśnie wydrylować i pokroić. Następnie do płatków dodać miód , cynamon i warzywno - owocowe dodatki i wymieszać wszystko. Na samym końcu dodać kefir .
Całość włożyć na noc do lodówki a rano dodać ulubione dodatki. Smacznego !




Kefirowa  po raz pierwszy i znów zdecydowanie najlepsza.
Nie wiem co ten kefir w sobie ma , że każda potrawa przygotowana z jego udziałem staje się na prawdę o niebo lepsza ;D




A wczoraj pomęczyłam trochę mój blender i zrobiłam domowe masło z orzechów włoskich ;)








Dziś szykuje się mile spędzone popołudnie , w równie miłym towarzystwie , z osobą z którą prawie 3 miesiące się nie widziałam ;)


14 komentarzy:

  1. Z włoskich masło wciąż przede mną ;D Ale na pewno zrobię.
    Kefir nadaje wszystkiemu aksamitnej konsystencji i delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obawialam sie tego smaku w owsiance, ale skoro polecasz to trzeba zrobic ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też miałam zamiar zrobić masło z orzechów włoskich, dopóki nie spaliłam blendera ;-; Mimo to, zrobię je, na pewno!
    Na kefirze nie próbowałam i nie spróbuję za szybko, bo jakoś tak mi nie po drodze do kefiru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja samego kefiru wręcz nie cierpię! Ale przyznaję, cuda z niego wychodzą! Nie wiem jak to możliwe :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Lodówkowa, z cukinią i z kefirem - bajka :)
    I masz rację, coś ten kefir ma w sobie skubany :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na kefirze jeszcze nie próbowałam :O A masło bym Ci chętnie porwała! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam koktajle na bazie kefiru i z chęcią spróbuje dodać go do owsianki. Wygląda świetnie! Życzę zatem miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie masło orzechowe domowe jest świetne;) pozdrawiam
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Z włoskich nie lubię :( Ale śniadanie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  10. bo kefir jest świetny! tak samo jak to twoje śniadanie ;)
    w takim razie udanego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę spróbować z tym kefirem :)
    mam nadzieję, że świetnie się bawisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kefirowa? Hm...ciekawe! :D
    A masełko bym Ci ukradła <3

    OdpowiedzUsuń
  13. jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

    OdpowiedzUsuń
  14. Też się zastanawiam co ten kefir w sobie ma :D
    Jest przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)