wtorek, 5 sierpnia 2014

# 1 Migawkowo




Śniadania moje już znacie , ale chciałam wam pokazać coś więcej , dlatego co tydzień będę wstawiać post z wybranych posiłków , może akurat kogoś zainspiruję ;)


* 1 OBIADY





Burgery gryczane z fasolki szparagowej z surówką z marchewki , cukinii i kalarepki

Przepis:
- miseczka ( ok 150 g) fasolki szparagowej zielonej
- 1/ 2 łyżki otrębów gryczanych


Fasolkę ugotować do gęstości. Następnie ją zmiksować i wymieszać z otrębami.
Uformować kotleciki dowolnej wielkości i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron do momentu zarumienienia. Smacznego !





Kukurydziany omlet z serka wiejskiego z bobem , pomidorem , cukinią i szpinakiem



inspiracja

Przepis:
- 2 jajka
-  4 łyżki mąki kukurudzianej
- 150 g serka wiejskiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki potraktować blenderem i odstawić na pół godziny . W między czasie rozgrzać patelnię i smażyć na niej omlet z dwóch stron przez ok 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami . Smacznego !






Dyniowy omlet z kaszy jaglanej z bobem , pomidorem i cukinią 


Przepis:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szkl wody
- 2 jajka
- 3 łyżki pueere z dyni
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Kaszę ugotować na wodzie do gęstości . Pozostawić do przestudzenia. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami . Piec omlet przez 5 - 7 minut z każdej strony . Smacznego !






Dyniowe  gryczane  kluski śląskie z borówkami , jogurtem sojowym 



inspiracja

Przepis:
- 1/2 szkl pueere z dyni
- żółtko
- 1/2 szkl mąki gryczanej ( lub więcej w miarę potrzeby) + troszkę do podsypania blatu


Pueere wymieszać z żółtkiem , następnie dodać mąkę i najpierw wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto na blacie uprzednio obsypanym mąką . Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Następnie formować kluski dowolnej wielkości ( ja zrobiłam śląskie, z dziurkę , bo takie w regionie gdzie mieszkam są popularne) i gotować w osolonym wrzątku przez 2 - 3 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego !





A do każdego obiadku obowiązkowo jest świeży sok warzywny





*  2 Podwieczorek

Moje podwieczorki zwykle wyglądają tak jak na zdjeciu





- jabłko
- jogurt naturalny z Musli bezglutenowym ( tutaj od  MIX IT   ) i otrębami gryczanymi


* 3  Kolacja

Na kolację przeważnie wybieram kanapki z tofu / wędliną sojową / pastą węgierską od Polsoji/ jajkami ugotowanymi na twardo + dużżżżo warzyw








Bułeczki kukurydziane z ricotty z wędliną sojową o smaku salami z papryką i ogórkiem




inspiracja



Przepis:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/ 2 banana
- 1/2 opakowania ricotty
- szczypta proszku do pieczenia


Ricottę wymieszać z rozgniecionym bananem . Następnie dodać mąkę i proszek i zagnieść ciasto.
Uformować bułeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut.
Smacznego !




12 komentarzy:

  1. Kluski śląskie mi najbardziej sie spodobały, fajne smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mnie też najbardziej przypadły do gustu :D Masz głowę pełną pomysłów!

      Usuń
  2. Te burgery i kluski baaaardzo mnie zaintrygowały! Zdecydowanie do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe soki warzywne, a w szczególności marchewkowe (:
    smakowite te migawki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Burgery wygrywają wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze bezglutenowe inspiracje pod słońcem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysl i pyszne jedzenie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie podoba mi się kolor tych burgerów! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię oglądać takie migawki z posiłków ;) Smacznie jadasz :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mnie to ocenić, ale chyba nieduże to wszystko. A pomijając, najbardziej mi się podobają burgery i kluski : )

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)