środa, 21 maja 2014

225. Migdały, truskawki, ricotta i czekolada

Zapomniałam wam czegoś wczoraj powiedzieć. Ricotty nie mam jednego opakowania , ale aż 3 które muszę zużyć do piątku. Dlatego nie obraźcie się ale właśnie do piątku na moim blogu będę różne kremy właśnie z jej udziałem.


Dziś postawiłam na krem z ryżu jaśminowego pełnoziarnistego ugotowanego uprzednio na moim ulubionym mleku czekoladowym sojowym.
Oczywiście do środka dodałam ricottę. A oprócz tego mój nowy wynalazek - mąka migdałowa, polskie truskawki , drobno pokrojonego banana oraz startą na drobnych oczkach cukinię.


A jakieś dodatki na wierzch ? O tak dziś to suszona morwa biała oraz borówki amerykańskie



Wczoraj jak wróciłam ze szkoły czekał na mnie 3  - litrowy naturalny sok jabłko - wiśnia . Dlatego do dzisiejszego śniadania tez nie mogło go zabraknąć :)











Krem z ryżu pełnoziarnistego jaśminowego ugotowanego na czekoladowym mleku sojowym z ricottą , cukinią , bananem , truskawkami i mąką migdałową . Podane z borówkami i suszoną morwą białą 



Przepis:
- 6 łyżek ryżu ( u mnie jaśminowy pełnoziarnisty)
- szkl mleka ( u mnie sojowe czekoladowe)
- 1/ 2 opakowania ricotty
- kawałek cukini
- garść truskawek
- 1/ 2 banana
- łyżka mąki migdałowej


Ryż ugotować na mleku do gęstości ( ok 30 min) następnie dodać mąkę migdałową , drobno pokrojone truskawki , banana , cukinię startą na drobnych oczkach oraz ricottę. Wszystko potraktować blenderem .Przełożyć do miseczki , dodać ulubione dodatki i zajadać :*




Ale wczoraj był piękny dzień, nawet poczułam , jakby były wakacje .
Słonce od samego rana , temperatura , która dopijała do 30 stopni a ja musiałam siedzieć w szkole :(
Głowa do góry za 36 dni wakacje i na pewno będzie nie jeden tak piękny dzień.

Nawet założyłam pierwszy raz w tym roku szorty i poszła się trochę wybić od szarej rzeczywistości i pędziłam na rowerze przed siebie. Było super !


A dziś czeka mnie poprawa sprawdzianu z chemi i wieczorny trening przed czwartkowymi zawodami :)

16 komentarzy:

  1. Lubię takie paćki :D
    obrazić się? za ricottę? Toż to grzech :D Będę wdzięczna, jak mnie zainspirujesz do wykorzystania jej! Chociaż czasem najlepiej jest po prostu dać dużą ilość do gorącej miseczki... :)
    Lato coraz bliżej, przetrwałyśmy najgorsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tka i wtedy najlepiej można się delektować się smakiem takiego kremu <3

      Usuń
  2. Ricotta :3 cudowne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak najbardziej możesz nas "katować" tą ricottą. Nie mam nic przeciwko temu. Jak tylko każdy krem będzie taki cudowny to super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super , jutro czekam już kolejny w kolejce :D

      Usuń
  4. To trzymać kciuki będę i jutro i dziś :)
    Ryż jaśminowy mam gdzies w szafce, ale jeszcze czeka na swój pierwszy raz. Podobno pięknie pachnie :)
    Dla mnie ricotty nigdy nie za wiele :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ma taki piękny tajlandzki zapach .I jest chyba najlepszym jaki dotąd jadłam . Polecam ten z bioplanet :)

      Usuń
  5. Idealna miseczka<3:). Taka piękna pogoda, że aż chce się wyjść:)! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dziś mąka migdałowa i ricotta, z tym się zgrałyśmy ;) Jestem jak najbardziej na tak jeśli chodzi o dużą ilość przepisów z ricottą <3
    Pogoda jest cudna! Nic tylko korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super że zgrałyśmy się z tak pysznymi dodatkami :D

      Usuń
  7. a ja już mam wakacje! ; D
    śniadankiem zawsze mnie zachwycasz!

    OdpowiedzUsuń
  8. kremy z ricotty?
    zapowiada się pysznie! :)
    wakacje coraz bliżej <<3

    OdpowiedzUsuń
  9. swietnie mega sie ciesze <3 Dzisiejsza propozycja jest mega <3 czekam na kolejne pewnie beda rownie pyszne co to danie dzis <3

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm...wygląda to bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)