wtorek, 20 maja 2014

224. Krem z płatków sojowym jak zdrowa nutella

Wczoraj przeglądając swoją szafkę z płatkami i mąkami napotkałam na dawno nie używane płatki sojowe , dlatego dziś je wykorzystałam
Ulubiona ricotta też kończy niebawem swój żywot a awokado ( nie jedno a aż 3) dojrzało .


Więc powstał krem , podwójnie sojowy bo oprócz płatków jest również mleko sojowe .
Obłędnie kakaowy , z dużą ilością mielonych orzechów laskowych , z wielką łyżką ricotty ( może nawet nie łyżką a połową opakowania ) oraz zdrowym awokado.

No i to jest nutella według Patrycji - bezglutenowa, zdrowa , z ulubionymi dodatkami


I nawet dodatki dodały takiej lekkiej słodyczy - dziś to truskawki i suszone figi <3






Krem z płatków sojowych na mleku sojowym z ricottą , mielonymi orzechami laskowymi , kakao i awokado. Podany z truskawkami i i suszonymi figami

 

Przepis:
- 6 łyżek płatków sojowych
- szkl mleka sojowego naturalnego
- 1/ 2 opakowania ricotty
- łyżka kakao
- łyżka syropu z agawy
- 1/ 2 awokado
- 2   łyżki mielonych orzechów laskowych

Mleko zagotować. Dodać do niego płatki i gotować do uzyskania gęstości - tak ok 10 - 15 min, bo te płatki mają to do siebie że nie chcą tak szybko gęstnieć. Następnie do środka dołożyć kakao, ricottę, orzechy i awokado. Potraktować blenderem i podawać  z ulubionymi dodatkami . Smacznego !

Ale ta pogoda nas zaskakuje. Dopiero co 3 dni temu lało, było szaro buro , zimno - pogoda listopadowa a nie majowa.

A dziś wstając obudził mnie nie budzik a promienie słońca przebijające się przez moje okno.
Temperatura też rośnie , nawet podobno w tym tygodniu ma dojść do 30 stopni.
Chyba trzeba się wybrać do galerii po szorty i topy i koniecznie jakieś sandały :D

21 komentarzy:

  1. Też słyszałam o tych 30 stopniach, nie powiem, jestem za :D A taka pobudka jest najlepsza z możliwych.. :)
    O, u Ciebie też krem, ale jaaaki pyszny! Znowu przedstawiasz zdrową wersję nutelli, to się ceni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, taka wakacyjna pogoda a my musimy w szkole siedzieć :(

      Usuń
  2. Naprawdę 30? Nie mogę się doczekać :3

    OdpowiedzUsuń
  3. A płatków sojowych to ja jeszcze nie próbowałam... Ale chcę! Bardzo zachęcająca porcja. :)
    30 stopni! Chcę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka pobudka bezbudzikowa to jest to :)
    Śliczna miseczka, pyszna zawartość i bardzo ładne zdjęcia :D
    I ja taką nutellę to musiałbym sobie zrobić, myślę, że płatki sojowe właśnie ciekawego posmaku dają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak dodają i nawet dzięki nim ta nutella jest jeszcze bardziej zdrowsza :)

      Usuń
  5. Piękne zdjęcia :)
    A zjadanie połowy opakowania ricotty na raz- skąd ja to znam...?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyborne śniadanko!:)
    Tak pogoda jest naprawdę piękna:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Płatki sojowe? Pierwszy raz widzę i już wyobrażam sobie jak mogą smakować. Prześlij mi choć jedną porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam i te susozne figi jako taka kropka nad i <3 Twoja zdrowa nutella mniam <3 Super wszytsko sie prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiedziałam że cię zaciekawi jeśli dodam figi :D

      Usuń
  9. krem dobry, ale nie wiem.. raz próbowałam z awokado i w ogóle mi nie smakował.. może ten?
    Ma więcej dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się że zasmakowałaby ci , dodam jeszcze trochę miodu i będzie ok :)

      Usuń
  10. Wielokrotnie widziałam płatki sojowe w ekologicznym, ale nigdy nie odważyłam się ich kupić...
    Twoja wersja nutelli podoba mi się o wiele bardziej niż oryginał ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. dzięki, że przypomniałaś mi o twoim nowym blogu!
    totalnie zapomniałam, przepraszam :<
    kremy uwielbiam pod każdą postacią! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To pogoda płata figle ;-) kreatywny ten kremik :-)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)