sobota, 3 maja 2014

206. Mój pierwszy ulepek

Do teraz nie dowierzam , że jeszcze nigdy nie robiłam tej cudownej wersji owsianki od Elin.
Ona jest taka gęsta , że łyżka stoi w niej na baczność <3
Oczywiście ja dodałam inne dodatki niż Elin.

Po pierwsze ( ! ) owsianka pierwszy raz od trzech miesięcy została ugotowana nie na płatkach owsianych bezglutenowych , a prawdziwych, górskich , przywiezionych prosto z gospodarstwa ekologicznego.


W środeczku dziś znalazło się słodkie , soczyste  i kolorowe trio - banan, jabłko i truskaweczki.

A jako orzechowy dodatek , który w tej owsiance po prostu musi być znalazły się mielone nerkowce <3

To wszystko zostało przygotowane wieczorem , a rano czekało tylko na mnie, bym wstawiał ponownie na palnik, podgrzała i udekorowała pysznymi dodatkami.

Dziś to gorzka czekolada, ricotta i mus z rabarbaru <3


Oczywiście brzuch już się zbuntował, ale muszę jakoś na razie raz w ciągu tygodnia przecierpieć







Owsianka ulepek z bananem, truskawkami , jabłkiem i zmielonymi nerkowcami. Podana z ricottą, musem z rabarbaru i gorzką czekoladą




Przepis:
- 40 g płatków owsianych
- wrzątek do zalania płatków
- 2 łyżki nerkowców
- szkl mleka
- dowolne owoce


Płatki zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia.
Jeśli płatki nie wchłonęły całego płynu, to należy je podgotować do gęstości.
Następnie dolewamy mleko i ponowanie gotujemy. Pod sam koniec dodajemy owoce i zmielone orzechy.
Pozostawiamy przez noc do ostygnięcia . Rano tylko przygrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.





Orzeszki obrane, patelni i blender przygotowane ....
Wiecie już co dziś zamierzam zrobić ??? :D



Ale obiadkiem też się dziś znowu pochwalę :)

Miłego świętowania :*

33 komentarze:

  1. ulepka nie jadłam według Elin, ale swojego i wiem, że pychota! :D
    Twoja wersja również moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj od Elin,bo są na prawdę pyszne :)

      Usuń
  2. Łyżka stoi na baczność, mówisz? To coś dla mnie! :D
    Pysznie ją podałaś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też właśnie takie owsianki uwielbiam :D

      Usuń
  3. Uwielbiam takie gęste :3 masło orzechowe czy mleko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna micha <3
    Masełko orzechowe? ;p
    Cokolwiek kombinujesz z tymi orzechami pewnie i tak będzie wyborne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smacznie, lubię taka wersje owsianki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No chyba u kogoś dzisiaj będzie się kręciło masełko orzechowe. Możesz zrobić jeden słoiczek więcej dla mnie? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam dwa , więc jeden może być twój :)

      Usuń
  7. to zrób i trochę dla mnie tego masełka :)
    rzeczywiście gęsta ta owsianka! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O mamo jedna z lepszych <3 I to trio owocowe w srodku *.* Masz rację łyżla stoi na baczność <3 Nasza łyżeczka <3 Chce taka owsiankę *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam tą łyżeczkę ,bo jest taka śliczna <3

      Usuń
  9. Będzie jakieś masełko orzechowe :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha, pycha i jeszcze raz pycha! ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie ulepki <3 Że to Ci sie z miseczki nie wylało! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właaśnie nie ale mało brakowało i by się tak stało :D

      Usuń
  12. Królewskie śniadanie :) A ten ulepek też mi cały czas po głowie chodzi :D Witam serdecznie w mojej ricottowej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rób , rób jak najszybciej bo jest pyszny :)

      Usuń
  13. mus z rabarbaru !! kocham i kocham i mogę jeść i jeść :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tę wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam Twoje dodatki to sniadan! <3

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)