piątek, 2 maja 2014

204. Ciastko z płatków ryżowych i szparagowy obiad !

Dziś włączałam rano piekarnik, bo dawno tak nie robiłam , a przecież jest wolne .
Można celebrować poranki :D
Płatki ryżowe dawno nie były przeze mnie używane , dlatego zrobiłam z nich ciastko.
Ale jakie, ? Po prostu je ugotowałam do gęstości , dodałam jajeczko,  bo wiadomo wtedy są zdrowsze i takie kremowe <3
I teraz Uwaga ! Podzieliłam ugotowaną ryżankę na 3 części.
Do jednej dodałam truskaweczki, słodziutkie , bo nasze polskie<3
Do drugiej banana , PB oraz cynamon - taki najlepszy klasyk
A do trzeciej boróweczki , jeszcze nie nasze polskie ale i tak pyszzne <3


I tak to wszystko ułożyłam w foremce i zapiekłam :)


No i podałam z gęstym jogurtem od Bakomy oraz truskaweczkami <3









Ciastko z płatków ryżowych . Podane z jogurtem i truskawkami





Przepis:
- 5 łyżek płatków ryżowych
- szkl mleka (  u mnie sojowe)
- jajko


+ dowolne dodatki.




Płatki gotujemy na mleku do gęstości. Pod koniec gotowania dodajemy jajko.
Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy ulubione dodatki.
Układamy w naczynku do zapiekania i pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Wczorajszy test poszedł mi całkiem dobrze  - śliczna pogoda , towarzystwo koleżanki i czego chcieć więcej . No może , gdyby nie odezwał się ból kostki..
Ale co tam ! Przebiegłam 2, 5 km  i to się liczy.



Wczoraj na obiad zrobiłam sobie szparagi z jajeczkiem sadzonym i pełnoziarnistym ryżem







Po prostu pyyychotka <3


Dziś podzielę się z wami po południu naleśnikami :)


Miłego dnia :*




22 komentarze:

  1. Podoba mi się pomysł na trójsmakowe ciacho. Muszę kupić w końcu te płatki ryżowe, bo nie jadłam ich chyba od roku ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. aa to ja czekam na te naleśniki ! bo już same ciacho mnie zachwyciło :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Płynne żółtko niestety mnie odrzuca, ale poza tym i sniadanie i obiad sa genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te ciacho musiało być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej formie płatków ryżowych jeszcze nie widziałam. Fajne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też dziś piekłam śniadanko :)
    podoba mi się Twoja trójsmakowa pyszność! :))
    i jeszcze taki serduucho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysl na trojsmakowe, ryzowe ciacho!
    A te szparagi byly na pewno pyszzne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne serduszko ja widzę! A co do obiadku...ja nie umiem przełknąć płynnego żółtka u mnie zawsze musi być ścięte, a wręcz spieczone w 100% ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie lubię ale czasem się przełamię i zrobię sadzone czy też w koszulce :)

      Usuń
  9. Kolejny genialny sniadaniowy pomysł <3 ! Szparagi uwielbniam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. jak patrzę na Twoje śniadanie to zdaję sobie sprawę, że za rzadko jadam płatki ryżowe!:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)