piątek, 16 stycznia 2015
455. Przysmak ekologa
Kasza gryczana niepalona ze złotym siemieniem lnianym. kakao, chilli, selerem, daktylami, gruszką . Podana z orzechami brazylijskimi w gorzkiej czekoladzie, masłem x nerkowców i kiwi. Banany
Dziś czeka mnie kolejny ważny ( i ostatni) w tym semestrze sprawdzian z biologii, na którego przeznaczyłam chyba najwięcej czasu na przygotowanie się. - z ekologii. Skoro sprawdzian , to w śniadaniu nie mogło zabraknąć gryki z kakao, banana, daktyli no i ekstra dodatków a dziś tym dodatkiem jest seler, który po raz pierwszy przygotowałam na słodko, ale coś czuję ,że jeszcze nie raz w tej postaci u mnie zagości ;)
I tak jak obiecałam wczoraj , dziś dodaję też przepis na mój ulubiony chlebek bezglutenowy. Nie jest on trudny w przygotowaniu, nawet czas jego przygotowania nie trwa tak długo, ale rośnie jak ten prawdziwy na zakwasie
Przepis:
- 250 g mąki do wypieku chleba bezglutenowego ciemnego Schaar. Można też dodać uniwersalnej mąki z tej firmy lub innej ulubionej mieszanki do wypieku chleba
- 125 g mąki jaglanej
- 125 g mąki gryczanej
- 10 g suszony drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ulubionych ziarenek
- ciepła, ale nie wrząca woda do wymieszania składników
Wszystkie suche składniki umieścić w miseczce. Dolewać wody, aż uzyskanie odpowiednią konsystencję.Wszystko teraz dokładnie należy wymieszać tak ok 5 minut. Następnie tak powstałe ciasto należy umieścić w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej olejem. Ziarenka mogliście dodać do środka lub można nimi obsypać wierzch przed włożeniem do piekarnika. Teraz ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie należy upiec chleb przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ostudzić na kratce i zajadać np , wegańskim pasztetem, tofu - z dużą ilością warzyw lub jak to woli na słodko.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńIle tu dzisiaj dodatków w miseczce, ale to wszystko zrozumiałe. To na dobre napisanie sprawdzianu. I tego ci życzę :*
OdpowiedzUsuńPyszna zawartość miseczki ;)
OdpowiedzUsuńO, przepis na chlebej na pewno wykorzystam ;)
Powodzenia życzę :*
OdpowiedzUsuńSelera na słodko nie jadłam, ale to warzywo uwielbiam :)
I oby po tym śniadaniu ekologia poszła jak powinna! :)
OdpowiedzUsuńSeler na słodko jest super!
i seler, i daktyle, i masło z nerkowców, i chili.. i.. jestem w szoku, że to wszystko tak pięknie wygląda:D
OdpowiedzUsuńpowodzenia na sprawdzianie :)
OdpowiedzUsuńśniadanie boomba!
Ten seler w środku mnie zaskoczył :D
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :)
Seler w słodkim śniadaniu to strzał w dziesiątkę :) Jadłam go kiedyś w owsiance koksowej. Jakie to smaczne było :) Twoja kasza gryczana zapewne równie dobrze smakowała :) Po takim śniadaniu żaden sprawdzań Tobie nie będzie straszny :)
OdpowiedzUsuńKompozycja stworzona chyba z myślą o mnie :D
OdpowiedzUsuńśniadanko na pewno dało Ci ogromnego kopa! :))
OdpowiedzUsuńUkradłabym Ci te orzechy brazylijskie w gorzkiej czekoladzie <3
OdpowiedzUsuńSeler? Odważnie! :D
OdpowiedzUsuńgdzie dostałas tą mąkę schara? u mnie widziałam tylko zwykłe ;c
OdpowiedzUsuńTą akurat dostałam od cioci z Niemiec, ale widziałam w wielu zdrowych żywnościach i na pewno w sieci też gdzieś znajdziesz ;)
Usuńjejku jeku jejeku to sniadanie jest obłedę.Pyszne porzadne (bez sciemy) daje energie i o to chodzi <3! Trzymałam kciuki za egzamin :*
OdpowiedzUsuńprzysmak również dla mnie :)
OdpowiedzUsuńciekawe strasznie dodatki :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie wygląda cudnie ;) Bardzo lubię kaszę gryczaną w takiej słodkiej wersji, a już tak dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie na pewno zapewniło Ci świetne i pyszne doładowanie!:D
OdpowiedzUsuń