piątek, 8 sierpnia 2014

304. Dynia z awokado i cynamonem i wegańskie placki owsiane








Wegańskie migdałowe placki owsiane z awokado, cynamonem i dynią . Podane ze śliwkowym twarożkiem z orzechów włoskich, borówkami i jeżynami


Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki owsianej
- 1/2 szkl mleka roślinnego ( u mnie domowe z orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 awokado
- 3 łyżki pueere z dyni


Płatki zalać na noc mlekiem . Rano dodać pozostałe składniki i wymieszać do powstania jednolitej masy. Następnie smażyć pancakes na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron do zarumienienia. Czas jest trochę dłuższy niż przy zwykłych plackach i trzeba to po prostu kontrolować i należy również uważać przy przewracaniu. Smacznego !


Kolejny eksperyment wegański w pełni udany . Aż sama się dziwię , że potrawy "bez jajka " mi wychodzą . Teraz przyjdzie czas na naleśniki i oczywiście ciasto ;)

A i serek wegański jest równie pyszny i  świetnie komponuje się z owocami. Polecam zrobić domowe mleko orzechowe i zrobić podobny twarożek .


A co do mojego " odwyku" od nabiału ...
Jak pewne zauważyliście w poście z     powoli wprowadzam do diety nabiał , choć już zapewne nie będzie go tak dużo jak dawniej , to bardzo stęskniłam się za moim ulubionym serkiem wiejskim no i ricottą.

Wczoraj spróbowałam ricottę z Almy i mogę stwierdzić ,  że jest przepyszna i jak dla mnie nawet lepsza od tej z Lidla. Także jeśli nadarzy mi się okazja wyjazdu do Katowic , to chętnie powędruje do Almy i ją zakupię ;)

17 komentarzy:

  1. Kurcze, że też te wegańskie potrawy tak idealnie Ci wychodzą! :) Mnie bez jajka nic nie chce wyjść :(
    Lepsza od Lidlowskiej? Bardzo rzadko mam okazję być w Almie, ale jeśli już tak się stanie, że znajdę się w pobliżu, to kupię-a co! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :)
    Ja wolę tę z Lidla, a potrawy bezjajeczne muszę wypróbować przez czystą ciekawość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez będę eksperymentować z bezjajecznymi wypiekami, zobaczymy co z tego wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też wypróbuję tej ricotty z Almy. Jestem ciekawa. W ogóle dużo tutaj ciekawych przepisów, a te wegańskie placuszki muszą być ciekawe. Zrobię je ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam placuszki nad Bałtyk! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Życie bez nabiału - w moim przypadku to po prostu niemożliwe :) Jestem od niego totalnie uzależniona - mleko, jogurty, serki... nic więcej mogłoby nie istnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wyobrażam sobie dnia bez jogurtu, amen. podziwiam Cię za ten odwyk i czekam na kolejne wegańskie inspiracje (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Super Ci wyszły! Mi też często zastępowanie jajka kończy się katastrofą :(

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawie wygląda. :)


    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwkowy twarożek z orzechów włoskich?! O matko, daj!

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne te placuszki :)
    a tej ricotty jeszcze nie próbowałam, ale jak tam będę to zakupię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boję się robić cokolwiek bez dodania jajka, ale muszę się w końcu przemóc, dla dobra eksperymentu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też lubię eksperymentować z wegańskimi rzeczami, ale tobie to chyba zdecydowanie lepiej wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To jest chyba dziś najlepsze sniadanie w blogosferze nie chyba napewno <3 !

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj ja też tęsknię za serkami ; ( ale zrobiłam twarożek z nerkowcow, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  16. oj i to koniecznie musisz znów przyjechać do Katowic!
    i oczywiście zabrać mnie do almy :D
    śliwkowy twarożek z orzechów? mm.. musi być genialny!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)