wtorek, 29 lipca 2014
294. Wegański serniczek na zimno, bananowo - orzechowy, owsiano - jaglany
Wegański serniczek na zimno bananowo orzechowy z tofu , płatków owsianych,i jaglanych . Podany z malinami, borówkami amerykańskimi, śliwkami i morelami .
Przepis:
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 3 łyżki płatków owsianych
- szkl mleka orzechowego ( u mnie domowe z nerkowców)
- banan
- 1/ 2 kostki tofu
- łyżeczka agaru + 1/3 szkl wrzątku
Płatki owsiane i jaglane ugotować na mleku do gęstości. W między czasie agar rozpuścić w wodzie
Następnie do ugotowanych płatków dodać tofu i banan, zblendować na gładką masę .
Na koniec dodać agar i jeszcze chwilę podgotować do momentu zgęstnienia
Następnie przełożyć do kokilki wyłożonej folią spożywczą bądź do silikonowej foremki włożyć na noc do lodówki. Rano podawać z ulubionymi dodatkami . Smacznego !
Uwielbiam te uczucie , kiedy jadąc na rowerze widzę CIEMNE CHMURY , PIORUN NA NIEBIE a zaczyna ( MOCNO) padać w chwili przekroczenia progu mieszkania ;D
A tego typu śniadania , jak dziś będą zdecydowanie królować w tym tygodniu ,bo strasznie się za nimi stęskniłam , no i przecież o tej porze smakują najlepiej ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szczerze powiedziawszy to nie jadłam nigdy tofu, więc nie umiem zbytnio wyobrazić sobie smaku tego serniczka, ale z chęcią bym skosztowała takiej nowości :) Mnóstwo owoców - najlepiej!
OdpowiedzUsuńWygrałaś z pogodą, 1:0 dla Ciebie :P
tylko raz kupiłam i jadłam tofu, ale muszę przyznać ,że mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńile na twoim talerzu kolorów :)
tak na przystanku śniadanie? :D
Wiesz co dobre :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeść tofu.. ale serniczek dla mnie to serniczek i chyba lubuję te twarogowe.. :D
OdpowiedzUsuńOczywiście, jeśli miałabym okazję spróbować takiego nigdy bym nie pogardziła!
nie przepadam za tofu, ale sernik to już inna bajka (:
OdpowiedzUsuńja burzy nie znoszę i zazwyczaj uciekam pod kołdrę...
tofu jest w tym serniczku prawie że nie wyczuwalne , ale za to nadaje mu niezwykle aksamitnej konsystencji ;)
UsuńMuszę w końcu zrobić taki tofurniczek koniecznie :)
OdpowiedzUsuńTo miałaś szczęście z tą pogodą! :D
OdpowiedzUsuńA tofurniczek zaskakuje! :)
śliczny ten serniczek i jak zawsze tyle owoców *-*
OdpowiedzUsuńchyba w końcu wybiorę się po tofu :D
Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZ tofu wszystko jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUroczy! Zakochałam się w jego kształcie :)
OdpowiedzUsuńAaa, płatki jaglane ;) jestem ciekawa, jak smakują ;)
OdpowiedzUsuńMoc owoców dookoła, coś pięknego! :D
OdpowiedzUsuńwygląda to smacznie:)
OdpowiedzUsuńTa moc owoców zawsze mnie zachwyca :D
OdpowiedzUsuńNiezwykły sernik!
OdpowiedzUsuń