Dzisiejszy obiad w naszych narodowych barwach z racji święta
Zrobiłam dziś placki z soczewicy na wytrawnie i również są wegetariańskie bo nie ma w nich mililitra mleka.
A swoją barwę zawdzięczają ugotowanej na parze i zblendowanej botwince, czyli młodemu buraczkowi <3
W środeczku nie pojawiło się normalne jajeczko kurze , ale of przepiórki
A całość przełożyłam ricotta , by uzyskać drugą narodową barwę :-)
Buraczkowe placki z soczewicy przełożone ricottą
Przepis
- 5 łyżek ziaren soczewicy ( suche)
- 2 botwinki ugotowane na parze i zblendowane
- 2 jajka przepiórcze lub 1 od kury
- 1\ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Soczewicę zmielić na mąkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi dodatkami. Piec na dobrze rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem kokosowym patelni.
Następnie każdy placuszek posmarować ricottą i ułożyć wierzyczkę.
Nawet z mililitrem mleka byłyby wegetariańskie, w końcu jajka też dałaś :P I to moje ulubione przepiórcze ;D
OdpowiedzUsuńte jajeczka są najlepsze <3
UsuńJeśli choć trochę przypominają wypieki z fasoli, to musiały być pyszne :D
OdpowiedzUsuńBotwinka musiała nadać im tej naturalnej słodyczy :)
no troszkę przypominają :D
UsuńOryginalny pomysł, prezentuje się bajecznie! Na pewno spróbuje, bo połączenie botwinka+soczewica+ricotta musi być świetne :> I cieplutko witam w mojej ricottowej akcji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę *.* idealny obiad ❤️
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam <3
UsuńO, widzę że kolejna patriotka! bardzo dobrze :) Botwinka jest pyyyyyycha :D
OdpowiedzUsuńhihii a co :D
UsuńBuraczki w plackach? Mniam ! :)
OdpowiedzUsuńPlacki jak marzenie!
OdpowiedzUsuńświetnie:)
OdpowiedzUsuńno, no, no-dobre to musiało być :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki, botwinkę-a więc coś w sam raz dla mnie ;d
Ale tu patriotcznie! :P Bardzo ładnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńodważne i oryginalne połączenie, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń