Wczoraj jak wszyscy się domyśliliście robiłam domowe masło orzechowe.
Ale nie był to jeden rodzaj ,ale dwa - z orzeszków ziemnych jak i słonecznika
Choć z ziemnych poszło bardzo szybko - tylko zmieliłam w młynku a następnie zblendowałam.
To z tym drugim tak lekko nie było , no ale pokarzę wam moje efekty pracy.
Masełko są naturalne - tylko same bakalie, bez oleju , z odrobiną soli i cukru trzcinowego, kremowe.
No i najważniejsze - takich w sklepie nie dostaniecie :D
Dziś jadę na kolejna zawody z moją ekipą , więc na śniadanko muszą być gofry.
Dziś są to gofry z mąki kasztanowej, na jogurcie naturalnym.
A podane z klasykiem dla biegacza ,czyli masełko orzechowe ale dziś to domowe słonecznikowe i banan oraz ricotta , dżem malinowy naturalny, kiwi , truskawki i borówki amerykańskie
Gofry kasztanowo - jogurtowe
Przepis:
- 30 g mąki kasztanowej
- 20 g mąki ryżowej
- 1/ 2 kubeczka j. naturalnego ( ok 75 ml)
- jajko
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać . Piec gofry w dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy do momentu chrupkości . Smacznego !
Z mąki kasztanowej robiłam tylko pierogi ;) Gofry wyglądają smacznie, no i te masełka - samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńDo masła orzechowego mam ogrooomną słabość ;p
OdpowiedzUsuńKusisz...a ja blender zepsułam więc nic z tego chwilowo ;p
Gofry wyglądają cudnie *.*
Powodzenia na zawodach ;*
ojj mam nadzieję że szybko wróci do łask :)
UsuńDomowego masełka jeszcze nie robiłam, ale kusisz tymi goframi :3
OdpowiedzUsuńświetne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe masełka! :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zabrać się za domowe masełko!
OdpowiedzUsuńna pewno jest obłędne!
pyszne dodatki na tych goferkach :)
Świetne konsystencje tych masełek. Czekam na zakup lepszego miksera i na pewno zrobię swoją wersję. Piękne kolory na tych gofrach :)
OdpowiedzUsuńBez urazy, ale ile ty masz lat, że piszesz "masełko", "paróweczki" o_O Wiem, że to twój blog i możesz pisać jak chcesz ale to jest dziwne dość. I czy nie wkurza to twoich rodziców, że gotujesz dla siebie osobny obiad i nawet śniadanie wielkanocne jesz osobno? Zalatuje trochę zaburzeniami odżywiania takie zachowanie i jest niepokojące.
OdpowiedzUsuńZaburzenia miałam 6 lat temu, ale już z nich wyszłam
UsuńJak już coś to mam tylko mamę :-)
Słonecznik to nie orzech, co nie zmienia faktów, że masło z niego to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam :) Oczywiście domowe :P
OdpowiedzUsuńUdanego biegu :*
jej, jestem ciekawa tego masła słonecznikowego. ; )
OdpowiedzUsuńwedług mnie przebija nawet PB :D
Usuńpowodzenia <3 Gofry wyszły super a te maselka szkoda mowic porwalabym !
OdpowiedzUsuńPorywam oba słoiczki! <3
OdpowiedzUsuńMuszę sobie takie masła zrobić *-*
OdpowiedzUsuńzrób sobie bo zachwycą cie obłędnym smakiem :)
UsuńDomowe masełka najlepsze :) Jedyne w swoim rodzaju :)
OdpowiedzUsuńNa pewno masła są rewelacyjne! :D
OdpowiedzUsuńA mnie najbardziej intryguje smak tej mąki kasztanowej!
OdpowiedzUsuńno mam taki lekko orzechowy smak - ale mi bardzo zasmakowała :)
UsuńZakochałam się w tych gofrach <3
OdpowiedzUsuń