piątek, 7 marca 2014

135. Domowy, jagodowo - migdałowo - kokosowy , bezglutenowy, bez mączny budyń

Domyślacie się co dziś zjadałam na śniadanie ?
Budyń gluten fee i bez mąki - nie mógł być zupełnie inny , jak tylko PUDDING Z TAPIOKI


Budyń z moich ukochanych, przezroczystych perełek o których całkiem zapomniałam a one tak cicho sobie siedziały w szafeczce i czekały jak znów je wykorzystam do czegoś dobrego

No i dziś właśnie wypadł ten dzień, bo w moim poście bardzo fajne cyferki - 135

Skoro robię pudding to z moich ulubionych składników
- jagodowy , bo do środka powędrowały jagódki
- migdałowy , bo ugotowałam tapiokę na mleku migdałowym oraz dodatkowo migdały dodałam do jogurtu greckiego , którym nadziałam budyń
- kokosowy - za sprawą suszonego kokosu, który dodałam również do jogurtu greckiego


A na górę powędrowały również letnie perełki
- malinki
- jeżyny
- truskawa









Jagodowa tapioka na migdałowym mleku przełożona jogurtem greckim z migdałami i suszonym kokosem . Podany z  malinami , jeżynami i truskawką


Przepis:

- 6 łyżek tapioki
- 300 ml mleka migdałowego
- garść jagód ( u mnie z zamrażalnika , oczywiście polskie)
- 1/ 2 opakowania jogurtu greckiego
- kilka migdałów i kostek suszonego kokosu


Tapiokę zalać mlekiem i zostawić przez noc. Wtedy tapioka zmięknie i szybciej zgęstnieje i zrobi się przezroczysta.
Rano tapiokę ugotować do momentu aż kuleczki zrobią się przezroczyste
Uwaga! Trzeba bardzo często mieszać , bo tapioka lubi się przypalać
Po ugotowania do tapioki dodać jagody  mieszać do momentu aż puszczą sok.

Część tapioki przełożyć do miseczki, następnie dodać jogurt grecki wymieszany z drobno pokrojonymi migdałami i suszonym kokosem i dodać pozostałą część tapioki.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)


Wczorajszy dzień znów był pełen emocji
Spr z biologi , który był bardzo trudny w porównaniu do poprzedniego i chyba będzie kiepsko z nim :/
Ale całe szczęście to już ostatni taki , bo od jutra zaczniemy anatomię człowieka :D


Pozostałe lekcje całkiem spoko oprócz kilku wiadomości :
- zostałam wytypowana do  konkursu z chemii, super :D
- mamy tydzień na  napisanie rozprawki po angielsku ( super , ciekawie jak ja to zrobię , skoro po polsku nawet dobrze nie umiem jej napisać :D)
- gdyby nie moje głupie błędy to mogłabym nawet liczyć na 4 z rozprawki z polskiego
- 5 ze spr z niemieckiego ale u mnie to normalka :D




A dziś piąteczek .
Pięć całkiem spokojnych lekcji. Mam nadzieję że bez jakich kolwiek niespodzianek



A po południu pędzę do lekarza z wynikami i mam się dowiedzieć co dalej
Czy gastrolog , czy może najpierw badania ?

Więc poproszę o kolejną porcję kciuków , które zawsze pomagają :)



Miłego piąteczku !





19 komentarzy:

  1. Ale mi ten tydzień szybko minął!
    A co do tapioki, to mam ją w domu, ale jak chciałam ugotować to zamiast perełek robił się jeden glut. Chyba się "zepsuła" i muszę kupic nową :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to wszystko wygląda ♥ gratki zdolniacho udanego dnia tobie rowniez ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bez jakich dodatków jest jałowa , ale jak dodamy do niej np. mleczko kokosowe, czekoladę czy owoce, to jest pyszna :)

      Usuń
  4. Kciuki masz zagwarantowane ;)
    Bardzo smacznie wyglada u ciebie ta ikra ;)
    Milego dzionka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzymam kciuki, Kochana :) A tapioka niezwykle przystojnie wygląda w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o proszę, u mnie dzisiaj też tapioka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyń bez mąki? Łał, brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę Ci tej tapioki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze tapioki, więc nie jestem w stanie się wypowiedzieć na jej temat. A tymi letnimi owockami to strasznie kusisz! :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Na tapiokę nabrałam ochoty! Tylko szkoda, że nie mam takiej ilości pysznych owoców... Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kusisz tymi owoccamii! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Malinki i jeżynki i truskaweczki i nic więcej nie trzeba :3

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, kusisz tą tapioką i owocami :D Gratuluję ocen :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytałaś się, gdzie dorwałam maślankę - otóż nigdzie, po prostu dodałam do maślanki resztkę serka homo waniliowego, a potem jeszcze sparzone wrzątkiem wiórki kokosowe :D Sama byłam zdziwiona efektem - maślanka bardzo 'wchłonęła' smaki :)

      Usuń
  14. też miałam dziś jagody w śniadaniu :D piątka!

    A mogę wiedzieć jaka mniej więcej była cena tej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Twoje śniadania są mistrzowskie!

    OdpowiedzUsuń
  16. oj tam jedna biologia... ;)
    budyń prezentuje się pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)