wtorek, 25 lutego 2014

123. Wspólny słoiczkowy ryż na mleku w letnim klimacie

Dziś jem kolejne wspólne śniadanko. Tym razem z Natalką
To już jest nas drugi raz , kiedy jemy coś pysznego rano i mam nadzieję że nie ostatni :)
Dziś postanowiłyśmy zrobić ryż na mleku, miał być w letnim klimacie i umieszczony w słoiczku oraz każda miała dodać od siebie coś ekstra

Mój ryz został ugotowany na mleczku sojowym z dodatkiem borówek amerykańskich i truskawek.
Jako ekstra dodatki dodałam do niego pyszny , czekoladowy budyń, zdrowe, chrupiące ziarna słonecznika oraz domową granolę
A całość umieściłam w słoiczkach po domowych dżemach :
- jagodowym
- morelowym





Pełnoziarnisty ryż na mleku z czekoladowym budyniem, borówkami amerykańskimi, truskawkami, słonecznikiem z domową bezglutenową granolą w słoiczkach po domowym dżemie jagodowym i morelowym





W chwilach gdy mam dużo nauki i tak jest właśnie teraz bo pani z biologi tak się o nas troszczy i w czasie nauki bieżącego materiału dodaje nam powtórki z poprzedniej książki oraz pierwszej klasy, bo w czerwcu będziemy mieć test z dwóch lat nauki w liceum


I właśnie żeby nauka dobrze szła potrzeba mi dużej porcji energii o wtedy robię sobie takie pyszne kolacyjki jak ta






Powiem wam  że pierwszy raz wyszedł mi taki pulchniutki i gruby placuszek - mocno kakaowy, z mąki jaglanej, z dodatkiem ricotty, kokosu i banana




Przepis:
- 3 łyżki mąki bezglutenowej
- 100 g ricotty
- jajko ( żółtko i białko oddzielnie)
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżeczka wiórek kokosowych
- 1/ 2 banana pokrojonego w kostkę



Żółtko i ricottę wymieszać ze sobą. Dodać mąkę, kakao, wiórki i proszek. Wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do reszty składników. Na sam koniec dodać banana. Piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.





Miłego wtorku !

11 komentarzy:

  1. Sloiczkowe i w dodatku takie pyszne ♥ super dodatki :) po takiej kolacji wieczór nie mógł być nieudany nawet taki z książkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dołączenie do mojej akcji! :) Które połączenie lepsze? Ja chyba wybrałabym w słoiku po dżemie morelowym, bo to mój ulubiony. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne wykorzystanie słoiczków :D Mmm.. musiało być pyszne :D Kolacja musiała dać tyle przyjemności, że nawet nauka nie straszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodko i letnio :)
    Pysznie. I ten gruby placek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja poproszę słoiczek jagodowy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ty sobie dogadzasz. Takie śniadanka i takie kolacje to ja mogłabym codziennie jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śniadanie i kolacja boskie! Dasz radę z nauką!
    Nominowałam Cię do LBA ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszka :)) podziel się :))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)