Jak ma być klasyczna owsianka to nie może w niej zabraknąć jabłek i cynamonu , dlatego takie dodatki dodałam a od razu po ugotowaniu, potraktowałam moją owsiankę blenderem.
A dziś rano miałam ochotę na coś pieczonego. Ta pyszna owsianka wylądowała w piekarniku, a ja szybko pobiegłam do Polo Marketu po świeże bułeczki na drugie śniadanko do szkoły i soczek
Jak przyszłam owsianka była już gotowa. Na koniec udekorowałam ja tylko ulubionymi dodatkami - mandarynkami, kremem z kaszy jaglanej, domowym masłem orzechowym, startą gorzką czekoladą Ritter Sport i ricottą z syropem z buraków cukrowych
Pieczone musli orkiszowe z jajkiem, jabłkiem i cynamonem. Podane z mandarynkami, ricottą z syropem z buraków cukrowych, startą gorzką czekoladą Ritter Sport, domowym masłem orzechowym i kremem z kaszy jaglanej
Przepis:
- 60 g ulubionego musli
- szkl mleka
- jajko
- jabłko pokrojone w drobną kostkę
- cynamon
+ ulubione dodatki
Musli ugotować na mleku do gęstości. Następnie dodać rozbełtane jajko i podgotować jeszcze przez chwilę . Następnie musli zdjąć z ognia i zmiksować wraz z jabłkiem i cynamonem
Wszystko umieścić w naczynku do zapiekania i piec w piekarniku przez 25 min w temp. 180 stopni Celcjusza
Tak , jak wczoraj pisałam, postanowiłam zrobić swoją pierwszą chałkę beztłuszczową z przepis . Ona jest po prostu pyszna. A najlepsza jest w niej kruszonka.
Ale jak to ja zmieniłam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę owsianą
Na pewno wykorzystam ten przepis do zrobienia domowych drożdżówek
Przepis na pełnoziarnistą owsianą chałkę beztłuszczową :
- 90 g mąki pszennej
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 125 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- 15 dag drożdży
Drożdże dodać do ciepłego mleka wraz z cukrem i łyżką mąki pełnoziarnistej. Zaczyn odstawić na 10 min do spienienia.
W tym czasie wymieszać pozostałe składniki oprócz białka. Dodać spienione drożdże , wymieszać i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę ( mieszamy ze sobą 2 łyżka mąki arachidowej, garść posiekanych orzeszków ziemnych i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Musi wyjść masa przypominająca kruche ciasto. Kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ).
Z wyrośniętego ciasta formujemy chałkę, smarujemy ją białkiem i kruszymy kruszonkę.
Piec w piekarniku przez 25 min w 180 stopniach
Wczoraj byłam też na drobnych zakupach i wreszcie zdobyłam wymarzone produkty
Kasztany jadalne, mleczko kokosowe, milka stary i suszone mango
A dziś tylko pięć lekcji , które szybko miną, A po lekcjach idę się pytać o pracę, bo podobno ma zwolnić się miejsce i będę rozdawać ulotki. Według mnie żadna praca nie hańbi , więc po raz drugi chcę rozdawać ulotki przez 6 h dziennie. Ale , myślę że dam radę
Miłej środy !
Super ze się zdecydowałas mam nadzieję ze smakowalo. A przepis na chalke z chęcią wybrobuje <3 !
OdpowiedzUsuńTa owsianka jest jeszcze lepsza niż z białkiem ubitym i bardziej kremowa :)
UsuńPrawdziwa uczta! I ta chałka <3
OdpowiedzUsuńDomowa chałeczka *.*
OdpowiedzUsuńPodziel się starsami ! :D
ile dodatków! i tak dużo mandarynek <3
OdpowiedzUsuńmoże zechcesz nawiedzić moją kuchnię i mi takie pyszności wyczarować? ;)
OdpowiedzUsuńPiękna owsianka! Dawno nie robiłam pieczonej...
OdpowiedzUsuńSuszone mango porywam ♥
Dziękuję za nominację w LBA! Dzisiaj odpowiedziałam na Twoje pytania :)
Prezentuje się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone mango!!!
Rewelacyjna ta owsianka! Tyle dodatków, te mandarynki wokół - cudo!
OdpowiedzUsuńA na drugie śniadanko taką chałkę bym skosztowała, tym bardziej, że dziś nic na uczelnię nie wzięłam do jedzenia i w brzuchu mi na ostatnich zajęciach burczało aż! ;)
Udane zakupy widzę!
*na pytania odpowiem jutro
OdpowiedzUsuńA tortille kupiłam w Biedronce, wersję pełnoziarnistą ;)
Jak łaaadnie i przepysznie ozdobiona! *.* :))
OdpowiedzUsuńJutro pojawią się odpowiedzi, dzięki :)
nie ma nic lepszego niż zdrowsza wersja chałki! ;)
OdpowiedzUsuńpychota <3
Faktycznie zgrałyśmy się dzisiaj ze smakami :) Pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńLiczę na to, ze w końcu ktoś mi dobrze opisze jak smakują kasztany :D
W piątek ci opiszę, bo będę je testować w owsiance :)
Usuń