Wegański dyniowo - jogurtowy pudding owsiany nadziany masłem orzechowym i bananem. Podany z Cynamomowym rajem , jagodami inkajskimi granatem i żurawiną
Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka chia
- szkl napoju sojowego o smaku waniliowym
- 3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
- 4 łyżki pueere z dyni
Płatki owsiane wraz z chia ugotować na napoju sojowym do gęstości. Następnie wymieszać je z pueere dyniowym i jogurtem sojowym. Część ugotowanej owsianki przełożyć do miseczki wyłożonej folią spożywczą, dodać ulubione nadzienie i drugą cześć owsianki. Pozostawić do przestudzenia, następnie włożyć owsiankę na całą noc do lodówki a rano podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego !
Wczoraj po przyjściu ze szkoły czekała na mnie miła niespodzianka.
A mianowicie,otrzymałam paczkę od firmy Fresano z którą niedawno nawiązałam współpracę
Paczka doszła na prawdę bardzo szybko, a produkty były tak dokładnie zapakowane - 2 pudełka , szczelnie otaśmowane, całość w ostatnim pudełku zawinięta w folię bombelkową.
A teraz może o firmie -
Fresano jest to firma, a może bardziej hurtownia , słynąc z wieloletniej rodzinnej działalności , a przy tym producentem żywności ekologicznej. Możecie tam nabyć zarówno bakalie, różnego rodzaju kasze, płatki, mąki, zdrowe cukry, ale również rośliny strączkowe, sole, ziarna
A co otrzymałam?
- ryż czerwony
- jagody peruwiańskie
- canihuę
- proszek maca
- kaszę jaglaną słodką
Dziś już przetestowałam pierwszy z produktów - jagody peruwiańskie
Na początek może kilka słów nich i ich właściwościach
Superowoc Inków
Jagody inkaskie (zwane również miechunką jadalną lub złotymi jagodami) są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi owoce te na pewno nie odejdą szybko w niepamięć. Jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek. Te egzotyczne rodzynki można spożywać prosto z torebki lub dodać do kompozycji suszonych owoców jako intensywną nutkę smakową.
Uprawa i przetwórstwo
Jagody rosną na niewielkich krzewach w egzotycznej Kolumbii. Do zbiorów wybierane są tylko najdojrzalsze okazy jagód. W naturalny sposób są one suszone na słońcu do momentu aż osiągną ok. 15% zawartości wody, po to aby utrzymać miękką i ciągnącą konsystencję.
Składniki: Organiczne jagody inkaskie (Physalis peruviana)
Kraj produkcji: Peru
Ciekawostki:
Jagody inkaskie, bądź jak kto woli jagody Inków, są w Polsce całkowitą nowością. Trafiły one do nas prosto z odległych zakątków Ameryki Południowej, gdzie uprawiane są na stromych stokach Andów. Na świecie znane są pod wieloma nazwami, np. jagody Aguaymanto, jagody peruwiańskie, Topotopo, Cuchuva lub po prostu złote jagody. Owoce te rosną na żyznych glebach w wyższych partiach gór. Ich krzewy są niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne i mało wymagające pod względem urodzajności podłoża. Bardzo często występują na obszarach, gdzie faktycznie są jedynymi roślinami. Co ciekawe, ich fizyczną odporność można powiązać z działaniem jakie wywierają one na ludzki organizm, bowiem posiadają one zbawienne właściwości na system odpornościowy. Owoce jagód inkaskich chronione są cieniutkimi powłokami przypominającymi delikatny pergamin. Po jego usunięciu wyłania się żółty, jędrny owoc. Jagody te były znane już w zamierzchłych czasach, a lokalne ludy wierzą, że są one jednymi z zaginionych plonów Inków.
Jagody inkaskie są doskonałym źródłem beta karotenu, witaminy C, niacyny i fosforu. Posiadają także bardzo dużą zawartość protein, stanowiącą około 16% ich całkowitej wagi po wysuszeniu. Jest to jeden z najlepszych wyników na świecie.
Pestki jagód wykazują delikatne właściwości oczyszczające, dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na schorzenia jelit i układu wydalniczego.
Jagody inkaskie oferują także wysokie stężenie bioflawonoidów, popularnie zwanych witaminą P. Liczne badania wykazały, że podnoszą one kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.
Co więcej, jagody Inków cechują się wysokim stężeniem pektyny, która to skutecznie obniża poziom cholesterolu, w szczególności cholesterolu LDL potocznie zwanego złym. Pektyna jest także związkiem przyjaznym dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ zapobiega ona spadkowi stężenia glukozy we krwi.
Jagody inkaskie w liczbach (dane dla 100 g. wysuszonego produktu):
Jagody inkaskie (zwane również miechunką jadalną lub złotymi jagodami) są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi owoce te na pewno nie odejdą szybko w niepamięć. Jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek. Te egzotyczne rodzynki można spożywać prosto z torebki lub dodać do kompozycji suszonych owoców jako intensywną nutkę smakową.
Uprawa i przetwórstwo
Jagody rosną na niewielkich krzewach w egzotycznej Kolumbii. Do zbiorów wybierane są tylko najdojrzalsze okazy jagód. W naturalny sposób są one suszone na słońcu do momentu aż osiągną ok. 15% zawartości wody, po to aby utrzymać miękką i ciągnącą konsystencję.
Składniki: Organiczne jagody inkaskie (Physalis peruviana)
Kraj produkcji: Peru
Ciekawostki:
Jagody inkaskie, bądź jak kto woli jagody Inków, są w Polsce całkowitą nowością. Trafiły one do nas prosto z odległych zakątków Ameryki Południowej, gdzie uprawiane są na stromych stokach Andów. Na świecie znane są pod wieloma nazwami, np. jagody Aguaymanto, jagody peruwiańskie, Topotopo, Cuchuva lub po prostu złote jagody. Owoce te rosną na żyznych glebach w wyższych partiach gór. Ich krzewy są niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne i mało wymagające pod względem urodzajności podłoża. Bardzo często występują na obszarach, gdzie faktycznie są jedynymi roślinami. Co ciekawe, ich fizyczną odporność można powiązać z działaniem jakie wywierają one na ludzki organizm, bowiem posiadają one zbawienne właściwości na system odpornościowy. Owoce jagód inkaskich chronione są cieniutkimi powłokami przypominającymi delikatny pergamin. Po jego usunięciu wyłania się żółty, jędrny owoc. Jagody te były znane już w zamierzchłych czasach, a lokalne ludy wierzą, że są one jednymi z zaginionych plonów Inków.
Jagody inkaskie są doskonałym źródłem beta karotenu, witaminy C, niacyny i fosforu. Posiadają także bardzo dużą zawartość protein, stanowiącą około 16% ich całkowitej wagi po wysuszeniu. Jest to jeden z najlepszych wyników na świecie.
Pestki jagód wykazują delikatne właściwości oczyszczające, dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na schorzenia jelit i układu wydalniczego.
Jagody inkaskie oferują także wysokie stężenie bioflawonoidów, popularnie zwanych witaminą P. Liczne badania wykazały, że podnoszą one kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.
Co więcej, jagody Inków cechują się wysokim stężeniem pektyny, która to skutecznie obniża poziom cholesterolu, w szczególności cholesterolu LDL potocznie zwanego złym. Pektyna jest także związkiem przyjaznym dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ zapobiega ona spadkowi stężenia glukozy we krwi.
Jagody inkaskie w liczbach (dane dla 100 g. wysuszonego produktu):
- Błonnik: 31,31 g.
- Wartość energetyczna: 335,35 kcal
- Tłuszcz: 2,51 g
- Węglowodany: 66 g
- Substancje odżywcze: 16 g
- Wapno: 16 mg
- Fosfor: 40 mg
- Beta karoten: 72 mg
- Tiamina: 0,11 mg
- Witamina C: 8 mg
- Niacyna: 2,8 mg
A jaka jest moja opinia ?
Nie będę ukrywać, bardzo lubię wszelkiego rodzaju suszonej owoce , które teraz częściej spożywam, może nie widać tego w śniadaniach tak często, ale w ciągu dnia to nadrabiam.
Jagody te zachwyciły mnie bardzo swoim ( słodkim ) smakiem, są troszkę podobne ( w smaku ) do rodzynek lub morwy białej.
A na zakupy zapraszam tutaj - KLIK
Przepraszam , że wczoraj nie zaglądnęłam do was, ale rośliny i genetyka zawładnęły moim wczorajszym wolnym czasem ;)
Muszę spróbować tych jagód :)
OdpowiedzUsuńPudding wyszedł świetny!
ryż czerwony?! że dziki? Czy jak? :D
OdpowiedzUsuńAle bombowe są takie współprace :) można poznać wiele fajnych rzeczy :)
A pudding dooobry, już za samo nadzienie bym go pochłonęła :D
nie nie to nie dziki, tylko czerwony, dziki jest to inaczej czarny ;)
UsuńZazdroszczę wspólpracy ;-)
OdpowiedzUsuńsmacznie!
OdpowiedzUsuńja też zazdroszczę współpracy :D a smaki dyniowo jogurtowe zdecydowanie wygrywają :D
OdpowiedzUsuńSłodka kasza jaglana? jagody peruwiańskie? ryż czerwony?! jestem ciekawa wszystkiego! :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna kopułka dzisiaj u ciebie :)
OdpowiedzUsuńCanihua- to mnie zaintrygowało i czekam na opinię i kilka słów o tym :)
OdpowiedzUsuńA ten owsiany kopczyk bardzo mi się podoba :)
tez jestem zaintrygowana, pierwsze słyszę :) i te jagody peruwiańskie, marzę o nich <3
Usuńpudding zachwyca :)
pudding pierwsza klasa! :D
OdpowiedzUsuńwspółpraca na pewno będzie zadowalająca dla oby dwóch stron:) jestem ciekawa Twoich przepisów:>
Gratulację! :*
OdpowiedzUsuńŚniadanie po mistrzowsku *.*
zazdroszczę tak genialnej współpracy :)
OdpowiedzUsuńZaserwuj mi taki pudding, proszę, proszę, proszę!!! :)
OdpowiedzUsuńSuper współpraca Ci się trafiła. Nic tylko próbować tych pyszności.
gartuluję współpracy, świetne produkty :)
OdpowiedzUsuńtalerz pyszności! :)
OdpowiedzUsuńwygląda niczym ogromna pralinka :D
OdpowiedzUsuńrównież gratuluję współpracy!
Gratuluję tej współpracy! :*
OdpowiedzUsuńAle wspaniale sniadanie *.* Jeszcze raz gratulacje <3 !
OdpowiedzUsuńale super pudding- idealny! same produkty, które lubię!
OdpowiedzUsuńZazdrosze takiej wspolpracy!
OdpowiedzUsuń