wtorek, 5 sierpnia 2014
# 1 Migawkowo
Śniadania moje już znacie , ale chciałam wam pokazać coś więcej , dlatego co tydzień będę wstawiać post z wybranych posiłków , może akurat kogoś zainspiruję ;)
* 1 OBIADY
Burgery gryczane z fasolki szparagowej z surówką z marchewki , cukinii i kalarepki
Przepis:
- miseczka ( ok 150 g) fasolki szparagowej zielonej
- 1/ 2 łyżki otrębów gryczanych
Fasolkę ugotować do gęstości. Następnie ją zmiksować i wymieszać z otrębami.
Uformować kotleciki dowolnej wielkości i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron do momentu zarumienienia. Smacznego !
Kukurydziany omlet z serka wiejskiego z bobem , pomidorem , cukinią i szpinakiem
inspiracja
Przepis:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurudzianej
- 150 g serka wiejskiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki potraktować blenderem i odstawić na pół godziny . W między czasie rozgrzać patelnię i smażyć na niej omlet z dwóch stron przez ok 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami . Smacznego !
Dyniowy omlet z kaszy jaglanej z bobem , pomidorem i cukinią
Przepis:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szkl wody
- 2 jajka
- 3 łyżki pueere z dyni
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę ugotować na wodzie do gęstości . Pozostawić do przestudzenia. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami . Piec omlet przez 5 - 7 minut z każdej strony . Smacznego !
Dyniowe gryczane kluski śląskie z borówkami , jogurtem sojowym
inspiracja
Przepis:
- 1/2 szkl pueere z dyni
- żółtko
- 1/2 szkl mąki gryczanej ( lub więcej w miarę potrzeby) + troszkę do podsypania blatu
Pueere wymieszać z żółtkiem , następnie dodać mąkę i najpierw wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto na blacie uprzednio obsypanym mąką . Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Następnie formować kluski dowolnej wielkości ( ja zrobiłam śląskie, z dziurkę , bo takie w regionie gdzie mieszkam są popularne) i gotować w osolonym wrzątku przez 2 - 3 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego !
A do każdego obiadku obowiązkowo jest świeży sok warzywny
* 2 Podwieczorek
Moje podwieczorki zwykle wyglądają tak jak na zdjeciu
- jabłko
- jogurt naturalny z Musli bezglutenowym ( tutaj od MIX IT ) i otrębami gryczanymi
* 3 Kolacja
Na kolację przeważnie wybieram kanapki z tofu / wędliną sojową / pastą węgierską od Polsoji/ jajkami ugotowanymi na twardo + dużżżżo warzyw
Bułeczki kukurydziane z ricotty z wędliną sojową o smaku salami z papryką i ogórkiem
inspiracja
Przepis:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/ 2 banana
- 1/2 opakowania ricotty
- szczypta proszku do pieczenia
Ricottę wymieszać z rozgniecionym bananem . Następnie dodać mąkę i proszek i zagnieść ciasto.
Uformować bułeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smacznie jadasz :)
OdpowiedzUsuńKluski śląskie mi najbardziej sie spodobały, fajne smaki ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie mnie też najbardziej przypadły do gustu :D Masz głowę pełną pomysłów!
UsuńLubię takie migawki :)
OdpowiedzUsuńTe burgery i kluski baaaardzo mnie zaintrygowały! Zdecydowanie do wypróbowania :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe soki warzywne, a w szczególności marchewkowe (:
OdpowiedzUsuńsmakowite te migawki!
Burgery wygrywają wszystko!
OdpowiedzUsuńNajlepsze bezglutenowe inspiracje pod słońcem! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysl i pyszne jedzenie <3
OdpowiedzUsuńStrasznie podoba mi się kolor tych burgerów! :D
OdpowiedzUsuńLubię oglądać takie migawki z posiłków ;) Smacznie jadasz :]
OdpowiedzUsuńNie mnie to ocenić, ale chyba nieduże to wszystko. A pomijając, najbardziej mi się podobają burgery i kluski : )
OdpowiedzUsuń