Migdałowo - różane ricotta hotcakes z borówkami amerykańskimi , wiśniami , czereśniami i leśnymi malinami
Przepis:
- 20 g mąki migdałowej
- 20 g mąki ryżowej
- łyżka wody różanej
- 125 g ricotty
- jajko
- łyżeczka`proszku do pieczenia
Ricottę zmiksować z wodą i żółtkiem . Dodać suche składniki i wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników.
Piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron
Postanowiłam że nie będę już robiła długiego opisu śniadania , dodam wyłącznie notkę co się u mnie dzieje .
Te połączenie smaków jest po prostu najlepsze i warto je wypróbować jeśli macie dostęp do wody różanej lub konfitury z dzikiej róży
Są to również ( chyba ) ostatnie tego typu pancakes na moim blogu , gdyż od jutra ograniczam nabiał z różnych względów , przede wszystkim zdrowotnym.
Będę jadła jogurty probiotyczne a ja uda mi się dostać sojowe , to i takie
Mleko zamieniam na sojowe i domowe orzechowe
A serki na ulubione tofu ;)
No zobaczę jak będę się czuła po takiej zmianie ;)
Aaach teraz będziesz nas kusiła i nęciła tymi różanymi wariacjami, a ja kiedyś muszę czegoś takiego spróbować!:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w ograniczaniu nabiału, wg mnie to wyzwanie, ale przecież Ty wszystkiemu podołasz Kochana <3
Ale idealnie wyglądają! *.* Porywam je i znikam! :P
OdpowiedzUsuńCo ty u mnie napisałaś, ze tobie placki takie nie wychodzą, toż są idealne :)
OdpowiedzUsuńricotta hotcakes to jedne z moich ulubionych jakie jadłam!
OdpowiedzUsuńTwoja wersja na pewno by mi zasmakowała! :)
to powodzenia w takim razie :)
OdpowiedzUsuńładne te placuszki wyszły :3
Ostatnio coś różanie u Ciebie. :D Super się prezentują!
OdpowiedzUsuńJa nie mogłabym zrezygnować z nabiału :D Za bardzo go kocham !
OdpowiedzUsuń