niedziela, 4 stycznia 2015

443. Migdałowo - karobowe ciacho i ziemniaczano - burakowe burgery
















Migdałowo - karobowo- bananowe ciastko gryczane. Podane z grejpfrutem 

Przepis:
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę
- 1/4 szkl śmietanki migdałowej
- banan
- łyżka karobu
- łyżka Migdałowego przylądka

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać , przełożyć do kokilki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego ! ;)



Korzystając z ostatnich wolnych dni jeszcze trochę krzątam się po kuchni i robię bardziej wymagające dania i tak o to wczoraj przyszedł mi pomysł na te burgery










Gryczane burgery ziemniaczano - burakowe z kapustę kiszoną i Ziołowo mi


Przepis
- 2 średnie  ugotowane ziemniaki
- burak starty na tarce o drobnych oczkach
- łyżka łuski gryczanej mielonej ( można zastąpić otrębami gryczanymi)
- 3 łyżki mąki gryczanej
- mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji

Ziemniaki potraktować praską. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać . Formować burgery i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut z każdej strony. Smacznego ! ;)


18 komentarzy:

  1. Ostatnio mogę jeść grejpfruty tonami, ta kwaskowość bardzo mi odpowiada, więc domyslam się jak fajnie musiało smakować to połączenie smaków w twoim śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawiałam się co to, a okazuje się, że grejpfrut! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ narobiłaś mi ochoty na jednoporcjowe ciacho.. widzisz, co zrobiłaś? :D
    na początku też zgadywałam, co to leży wokół niego i pierw po tytule w lekkim szoku sądziłam że to są te burgery... haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za grejpfrutami, ale ciastko porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciastko wygląda smakowicie, ale z grejpfruta chyba bym zrezygnowała :P A burgery wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi ochoty na grejpfruty, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  7. A zastanawiałam się co to to czerwone :D A to grejpfrut! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Grejpfruty to nie moje smaki, ale ciastko jak najbardziej <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pożywny obiad, a fo tego takie fajne połączenie smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty to dopiero cuda tworzysz w tej kuchni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te burgery muuuuuisze zrobic! A burak surowy czy ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak lubisz w burgerach. Ja osobiście zawsze dodaję surowy i starty na tarce, ale ugotowany też będzie dobrą opcją ;)

      Usuń
  12. Grejpfrut do śniadania na słodko - haha, pięknie :) A buraczane burgery uwielbiam, w innym może wydaniu nieco, ale tak samo różowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Te burgery to jet coś na co mam ochotę :D A po smrodzie kiszonej kapusty gotowanej na wigilijne pierogi myślałam, ze przez rok nie będę mogła na nią patrzyć, a jakże się myliłam :P

    OdpowiedzUsuń
  14. takie burgery chodzą za mną od kilku dni :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciastko bym Ci porwała! Ale zjadłabym z winogronem :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki że tu zaglądasz i było by mi miło,jeśli zostawisz po sobie jakiś komentarz
Anonimie podaj swój nick lub imię, bo ja też się ujawniłam i ty zrób podobnie :)