Wegańskie owsiane muffiny z Musli MIX IT i chia z jabłkiem , Cynamonowym Rajem i rodzynkami / śliwkami i karobem/ gruszką i kakaową tahini / dynią , daktylami i cynamonem + Koktajl bananowo - truskawkowo - kokosowy
Przepis na muffiny;
- łyżka nasion chia + 1/4 szkl napoju owsianego naturalnego
- 5 łyżek Musli MIX IT + 1/2 szkl napoju owsianego naturalnego
- 2 łyżki mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa)
+ dowolne dodatki
Nasiona chia i Musli zalać napojem na noc ( w osobnych naczyniach) .
Rano wymieszać oba składniki w misce wraz z mąką do powstania jednolitej masy.
A teraz dodać ulubione dodatki, można zrobić tak jak ja w różnych wersjach smakowych lub tylko jednej.
Wszystkie składniki przełożyć do foremek na muffiny i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Przepis na koktajl:
- szkl napoju kokosowo - ryżowego
- garść truskawek ( świeżych lub mrożonych)
- banan
Wszystkie składniki zmiksować i cieszyć się wspaniałym smakiem ;)
Miałam smak na muffiny , ale nie umiałam zdecydować się na jeden smak ? Więc zrobiłam 4 :D
A do nich koktajl w letnim stylu i po prostu pycha ! ;)
A teraz recenzja napoju owsianego
Wiadomo ten produkt nie należy do bezglutenowych niestety, no ale cóż mam poradzić na to.
W smaku jest bardzo delikatny , niczym owsianka , do której śmiało można go dodać , ale również do zalania musli czy też zrobienia koktajli ;)
GDA (200g)
Informacje żywieniowe (100 ml)
Wartość energetyczna | 43 kcal / 182 kJ |
Białko | 0,3 g |
Węglowodany 7,0 g | - cukry 3,3 g - laktoza 0 g |
tłuszcz 1,3 g | - nasycony 0,1 g - jednonienasycone 0,5 g - wielonienasycone 0,7 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik pokarmowy | 1,4 g |
Sód | 0,04 g |
Wapń | 120 mg |
Witaminy | - Ryboflawina 0,21 mg - witamina B12 0,38 µg - witamina D2 0,75 µg |
Składniki
woda, owies zwyczajny (10%), inulina, oleje roślinne (słonecznik zwyczajny), fosforan triwapniowy* (* = substancje wzbogacające), maltodekstryna, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy* (*=substancje wzbogacające) (ryboflawina, B12, D2)
Najbardziej przypadły mi do gustu muffinki z dynią, daktylami i cynamonem :3
OdpowiedzUsuńOjej, szkoda, że musiałaś pić ten napój owsiany - mam nadzieję, że źle się po nim nie czułaś?
OdpowiedzUsuńTak czy siak, muffinki wyglądają pysznie, a w połączeniu z koktajlem stworzyły pożywne śniadanko :D
troszkę brzuch mnie bolał , ale cóż mam poradzić , teraz muszę spożywać produkty z glutenem bo dziś czeka mnie wizyta u gastrologa ;)
Usuńpychotka *.*
OdpowiedzUsuńTę z karobem i śliwką oraz dyniową poproszę :)
OdpowiedzUsuńCzy dobrze widzę? Te muffinki mają kształt serduszek? Jakie urocze *.*
OdpowiedzUsuńtakie muffinki to bym sobie teraz zjadła.. :)
OdpowiedzUsuńNa 4 sposoby - ale sobie dogadzasz :)
OdpowiedzUsuńJa skusiłabym się na tą z jabłkiem i rodzynkami :) Pychootka!
OdpowiedzUsuńU Ciebie też rozpustnie! Na 4 sposoby! :D
OdpowiedzUsuńSkusilabym sie na tę z karobem. Fajny pomysl na 4 smaki ;)
OdpowiedzUsuńKradnę ze śliwką i karobem oraz daktylami i dynią :D
OdpowiedzUsuńKocham taką różnorodność! :)
OdpowiedzUsuńKradnę wszystkie <3
Biorę muffinę i zapraszam do mnie na kawę, haha ^^
OdpowiedzUsuńgenialnie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńpodeślesz mi jedną muffinkę? :)
Dogadzasz sobie takimi pysznościami (:
OdpowiedzUsuńMiałam wczoraj piec, ale jakoś nie chciało mi się szukać fajnego przepisu. A tu proszę, u Ciebie dzisiaj jak na zawołanie, i to na 4 sposoby :))
OdpowiedzUsuńPowodzenia na wizycie kochana ! :)
OdpowiedzUsuńMuffinki genialne :D
jakie przepyszne te muffinki c:
OdpowiedzUsuńNajlepiej swietnie to wykombinowalas <3 !
OdpowiedzUsuńbiorę ta z rodzynkami! :D
OdpowiedzUsuńzresztą co ja będę wybierać jedną, jak na 4 sposoby to z każdego smaku po jednej :)
Bezglutenowe jedzenie - to dopiero wyzwanie :) podziwiam!
OdpowiedzUsuńidealne połączenia smaków w dzisiejszych muffinach :)