Dziś niedziela, jest też leniwe śniadanie.
Więc nie mogło zabraknąć w nim gofrów. Nie byle jakich , bo zostały zrobione po raz pierwszy z mąki z ciecierzyc. Trochę bałam się czy mi wyjdą , bo ta mąka lubi płatać figle. Ale są !
Mega chrupiące, mega czekoladowe za sprawą mleka sojowego czekoladowego.
Dziś rolę serka zastąpił kisiel z przezroczystych kuleczek - tapioki z dodatkiem polskich, soczystych truskawek.
Jeśli są moje ulubione owoce letnie , to jem je przez cały czas - brzoskwinie ufo oraz morele.
Dziś one też znalazły swoje miejsce
Cieciorkowe gofry czekoladowe z kisielem z tapioki i truskawek, morelą i brzoskwinią ufo
Przepis:
- 1/ 2 szkl mąki z ciecierzycy
- 1/ 3 szkl mleka sojowego czekoladowego
- jajko
Mąkę przesiać . Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie, Piec w dobrze rozgrzanej i uprzednio natłuszczonej gofrownicy do momenty chrupkości ( przez ok 5 - 8 minut). Smacznego !
Przepis na kisiel z tapioki:
- 3 łyżki tapioki
- garść truskawek
- 1/ 2 szkl wody
Tapiokę zalać wodą i pozostawić do jej wchłonięcia. Następnie dolać jeszcze 1/ 4 szkl wody i gotować do uzyskania przezroczystych kuleczek a przy tym uważać, żeby tapioka nam się nie przypaliła i co jakiś czas przemieszać. Na samym końcu dodać zblendowane uprzednio truskawki. Wymieszać. Smacznego :)
Babeczki z truskawkami dla babci upieczone, Teraz czekam aż wstanie i zrobię jej słodkie śniadanie, bo w takim dniu należy się jej odpoczynek , choć trochę od prac w kuchni :)
Jakie orginalne :3
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda cudownie, a babcia na pewno się ucieszy na takie truskawkowe babeczki:)
OdpowiedzUsuńo tak , była bardzo szczęśliwa kiedy je zobaczyła :)
Usuńnarobiłaś mi ogromnej ochoty na gofry!
OdpowiedzUsuńi to jeszcze z takimi dodatkami <3
To pijona z goframi ;D
OdpowiedzUsuńJak wypatrzę gdzieś mąkę z ciecierzycy to sobie zafunduję :]
Oj, to na pewno nie jest leniwe śniadanko! :D
OdpowiedzUsuńKochana wnuczka z Ciebie :)
łooo, zrobiłaś mi apetyt na truskawki, po niedzieli lecę na targ! ; D
OdpowiedzUsuńja też muszę , bo moje zapasy już się skończyły :D
UsuńTe gofry musiały być obłędnie dobre! Uwielbiam strączki w ciastach, więc wiem, że tak też na pewno były nieziemskie :D
OdpowiedzUsuńKradnę owoców trochę, bo też je uwielbiam :D
Fajnie ma Twoja babcia z Toba ;)
OdpowiedzUsuńKisiel z tapioki cudny ;)
hii :d
UsuńTen kisiel z tapioki jest taki uroczy! :)
OdpowiedzUsuńo tak , a jak jeszcze smakował <3
UsuńWszystko wygląda cudownie. :)
OdpowiedzUsuńObłedne sniadanie na udany dzień <3
OdpowiedzUsuńGofry w niedzielny poranek smakują sto razy lepiej, a jeszcze jak są takie to już w ogóle! :D
OdpowiedzUsuńKisiel z tapioki super sprawa i chętnie sobie taki zrobię :) Za to gofrów nie mogę zrobić, bo gofrownicy brak eh :(
OdpowiedzUsuńojej :< Powiem ci że moja też coś mi szwankuje i żeby wyszły takie cudeńka muszę się wiele nagimnastykować :D
UsuńWitaj, super pomysł na gofry! mam pytanko: gdybym chciała w nich użyć zwykłego mleka krowiego a nie sojowego to czy powinnam zachować takie same proporcje? nigdy nie próbowałam mleka sojowego i nie wiem czy jest gęstsze czy też nie;) Pozdrawiam! Udanych i smacznych wypieków życzę!:)
OdpowiedzUsuń